Økologi og kjærlighet

Har du tenkt på hvor mye arbeid som ligger bak en liter økomelk? Les fotoboka Kom jentene mine! om økologi, arbeid, Vestlandsk Fjordfe og kjærlighet.
Kom jentene mine

Anette Tamm og Sanna Törneman
Kom jentene mine!
Tun forlag 2009

Økobøndene Nils Drabløs og Gunhild Øigarden i Sykkylven må være av det tålmodige slaget. De har sluppet de to svenske fotografene Sanna Törneman og Anette Tamm helt inn på livet. Her er dramatiske dyrlegebesøk, en død kalv, maskiner som går i stykker, og en god dose av de frustrasjonene som bønder flest må takle. Her er også vare skildringer av gleden ved å se på gråspurvene og gleden ved å komme inn og spise seg mett etter en hard arbeidsdag.

VESTLANDSK FJORDFE
Beretningen om den gamle kurasen Vestlandsk Fjordfe gjør spesielt inntrykk. På ett tidspunkt var det bare 70 renrasede kyr igjen av den gamle kurasen, fordelt på 8 besetninger hos bønder som ikke hadde latt seg overtale til å modernisere kuflokken. Hardt arbeid fra idealister har ført til at rasen nå består av om lag 670 dyr. 18 av dem står hos Nils og Gunhild. For at en rase skal strykes av FAOs liste over dyr som er truet av utryddelse, kreves minst 1000 dyr.Boka gir et lite innblikk i puslespillet de idealistiske bøndene hvert eneste år legger for å unngå innavl og for å få solgt alle kalvene som livdyr.

STOR OG TUNG
Det er nok ikke så mange av dem som kjøper økologisk melk i butikken som har reflektert over at økobonden kanskje er i fjøset fire ganger hver dag. Boka gir et praktfullt innblikk i virkeligheten til matprodusenter med økologisk engasjement og samvittighet. Jeg vil gjerne anbefale Kom jentene mine! til dem som ønsker å forstå mer av verdivalgene i norsk matproduksjon. Men dessverre er det ikke gjort spesielt godt forleggerarbeid med denne viktige fortellinga. Hvis boka hadde vært halvparten så stor og tung og trykket på resirkulert papir, hadde den hatt alle muligheter til å bli både en kultbok om økolandbruk og en vaksine mot kravet om billig mat. Men da måtte forlaget ha presset fotografene til å velge ut de 25 beste bildene i stedet for å trykke opp en bombastisk og dyr (499 kr) fotobok med for mange kunstfotografier. (Nå i 2012 på utsalg, sjekk hos forlaget.)

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører