Praktisk biologi

Markus Lindholms bok om evolusjon, definert som naturens kulturhistorie, er spennende lesing. Selv for oss som ikke har biologiens språk øverst i bevisstheten. Dette er et meget omdiskutert tema med mange meninger. Vi mener Lindholm bidrar positivt til debatten, på sin måte.

Evolusjon
Evolusjon - Naturens kulturhistorie
Markus Lindholm
spartacus.no, 2012

Lindholm leier oss igjennom teorier og påstander på en innsiktsfull og kritisk måte. Mens jeg leser tenker jeg på jegerne jeg kjenner, hvilken nytte de må ha av å få større innsikt i naturens sammenhenger. Jeg tenker på alle som stadig lurer på hva hunden kan lære, hvem barna likner på, hvilke gode og dårlige egenskaper de har fra hvor– og hvorfor. Diskusjonen om født sånn/blitt sånn slutter aldri, her får den ny næring.

Markus Lindholms store prosjekt er å bringe oss nærmere naturen og minne oss om at vi er en del av den. Lett å glemme, det er naturen og dyrene, også er det oss. Boken trekker frem veldig mange aspekter til ettertanke, som at de fleste pattedyr allerede tidlig i fostertiden kommer i kontakt med sitt fremtidige kosthold gjennom morkaken. Og at moren senere leder ungene til smaksstoffer. Han snakker om dyr, men det gjelder jo i høy grad oss mennesker også.

Gen­teknologien kan etter hvert gi oss mange svar. Noen fristes til å legge de fleste eggene i denne kurven. Lindholms bok åpner for at vi påvirker evolusjonen, og genene, gjennom vår væremåte. Det gir stor grunn til ettertanke. Naturen er et finstemt instrument. Og vi er en del av den. Den handler om humanisme og hvordan både dyr og mennesker skal overleve og utvikles – i pakt med naturen.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører