Sjokkterapi

Selv den som er opptatt av å spise sunt kan få i seg 53 ulike e-stoffer på én dag. Mats-Eric Nilsson avslører matindustriens skjulte sider, og guider deg til de ekte matvarene.
ekte-vare
Mats-Eric Nilsson
Ekte vare: Guiden til uforfalsket mat

Spratacus 2009

ISBN 9788243004917

EKTE VARER
Den svenske journalisten Mats-Eric Nilsson er blant Skandinavias fremste motstandere av matjuks og matbedrag. Hans første bok Den hemmelige kokken skapte en hel liten folkebevegelse da den kom ut i Sverige, og fikk også betydelig oppmerksomhet i Norge. Nå er oppfølgeren Ekte vare oversatt til norsk. Boka er en håndbok til forbrukere som ønsker å styre unna industribehandlet mat med e-stoffer, fyllstoffer og overdrevne mengder luft og vann. Også den første boka til Nilsson inneholdt en innkjøpsguide, men i bok nummer to er guiden betraktelig utvidet, fra 68 til 138 ulike matvarer.
Nilssons gode råd til folket kan oppsummeres i fire punkter:

1. KJØP ØKOLOGISK
Mannen er ikke spesielt opptatt av giftstoffene i alle sprøytemidlene, og refser jevnlig økologiske produkter hvor hensynet til holdbarhet er satt over hensynet til den gode smaken, for eksempel økologisk varmebehandlet eplejuice fra konsentrat. Men han er krystallklar på at du bør velge økomat når det gjelder emkelte varegrupper, for eksempel egg. ”Om man bryr seg det minste om hvordan verpehønsene har det, finnes det bare ett mulig valg.”

2. VÆR KRESEN
Hva er vitsen med å spise frukt som ikke er god? Nilsson lærer bort sesongen for alt fra asparges, mai-juni, til appelsiner, oktober-mai. Han anbefaler å droppe tomatsalat om vinteren når tomatene er sure og triste, og unngå pølser med lite fett. ”En mager pølse er ingen god pølse.” Kapittelet om fisk er også svært viktig folkeopplysning. Det gjelder å velge sin fiskeleverandør med omhu, og styre unna gammel fisk.

3. GJØR DET SELV
Moderne menneskers tidsklemme kombinert med ekstremt dårlig selvtillit på kjøkkenet gir fritt leide for alskens liksomprodukter. Nilsson er på sitt beste når han slår fast at det ikke er vanskelig å lage for eksempel kakao: ”Melk varmes forsiktig opp med utrørt sukker og kakaopulver. Alle orker vel det som orker å løfte hodet opp fra puta om morgenen?”. Enda morsommere blir det når han går løs på festmat. Produktet drinkmikser, for eksempel: ”Hvis man ikke orker å dele lime eller støte mynteblader, har man kanskje ikke gjort seg fortjent til en drink akkurat i dag.”

4. STYR UNNA
Nei, du trenger ikke flaskevann. Balsamicoeddik i dagligvarebutikkene er full av fargestoffer – skaff deg heller en rødvinseddik av høy kvalitet. Crabstics er ren manipulering – innholdet av krabbekjøtt er lik null. Og ferdigdressingene kan du la stå i hylla – selv en seksåring kan blande sammen olje, eddik, salt og pepper.

MAT OG POLITIKK
Boka er et nyttig verktøy for folk som er opptatt av matkvalitet. Den bør også brukes som inspirasjon til politisk arbeid. Hvorfor får vi ikke vite hvilke sprøytemidler som er brukt på matvarene i butikken? Hvorfor må ikke produsentene oppgi hvor mye luft isen eller brødet inneholder? Og hvorfor trenger ikke alkoholholdige drikker å innholdsdeklareres?
Les hva gjengen i foreningen Äkta vara har samlet omtaler av matvarer, boktips, samt Nilssons blogg. Alt kan kommenteres og diskuteres – og nordmenn er helt sikkert velkomne. Kanskje bør man bruke Nilssons bøker som sjokkterapi for ubevisste slektninger, mens mataktivistene møtes på nett.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører