Bugnende hager i byen

17.04.2012

Mange i byen kjenner en lengsel etter jord, møkk under neglene, duftende urter. Nå kan du melde deg inn i et nettverk og bli inspirert. Majobo vil samle tusen bugnende hager. Gjerne midt i byen.

Frukttrær og bærbusker i Stockholms parker, bikuber og grønnsakskasser på New Yorks tak, frodige hager på Londons forlatte tomter. Det er vår plen også! sa Kitchen Gardeners til Michelle Obama som raskt erstattet gress med økologiske grønnsaker utenfor Det hvite hus. Sånn har vi det i 2013. Vi vil dyrke vår egen mat, rurbane frø spirer over hele kloden. Noen av verdens beste kokker anlegger kjøkkenhager rett utenfor restaurantene og gir gjestene tilbud om det ferskeste ferske. Noen spisesteder har hengende hager innendørs, mens andre renser avløpsvannet og vanner med det. Restauranter i England lager kompost av matrestene, blandet den med jord og dyrker selv frem ny mat i den gamle.

Mat og jord der du bor
– Å dyrke mat er en livgivende prosess, men det er blitt fremmedgjort for oss. Mange vet ikke lenger hvor maten de spiser kommer fra, mener Marianne Leisner. Sammen med Maiken McCormick og Ragna Ribe Jørgensen står hun bak prosjektet Majobo; mat og jord der du bor. De vil koble hageprosjekter fra hele landet, fra by og bygd, potter og parseller til et eneste stort nettverk. – Vi skal dyrke frem en fest og inspirere hverandre! sier hun. Når Marianne forteller om prosjektet gnistrer øynene av iver og entusiasme.

Majobo vil forene tusen norske hager. Nettverket er gratis og åpent for alle. Du finner dem også på Facebook.
Kitchen Gardeners i USA, et nettverk av over 20 000 hobbygartnere i 100 land.

– Tomater, rips og mynte, gresskar, solsikke og basilikum. Putt frø av det du liker best i jorda nå, og høst deilige råvarer utover i sesongen. Urter og tomatranker vokser like godt i potter på balkongen som i en hage, sier hun.

Mat med de små
Mariannes egen hage begynte å bugne for alvor da hun fikk barn. Hun ville gi dem det beste, og opplevde hvor meningsfylt det var å holde på i hagen sammen med dem. – Gull for kropp og sinn, og samhold. I tillegg få vi den beste maten. Nærhet og kjennskap til naturens prosesser byr på glede og en dypere forståelse av mat, helse og miljø, sier hun. De vakreste hagene Marianne vet, er de som har krevd minst innkjøp. – Tang kan brukes til gjødsel, grener og kvister til vegger og støtte rundt plantene, og neslevann hjelper mot uvelkomne inn- sekter og gir næring, sier hun. – Når du er i ferd med å gå til innkjøp av noe, stopp og tenk ut en måte å løse problemet på som er basert på gjenbruk, resirkulering eller lokale naturressurser.

Vår tids hageselskap
Majobo er et treårig prosjekt som skal bidra til debatt og økt bevissthet rundt økologi og lokalprodusert mat. Målet er å skape et nettverk av minst tusen hager. De tre initiativtagerne har til nå jobbet helt frivillig. Folk søker seg til Majobos nettverk, vår tids “hageselskap”. Ved Akerselva anlegges en kjøkkenhage i samarbeid med Oslo kommune som skal pleies av barnehagebarn i området. Mobile kjøkkenhager; sykkelkurver og tilhengere vil trille i gatene gjennom sommeren. Bofellesskap og kontorfellesskap har meldt seg på, og i Fredrikstad planlegger kunstforeningen en kollektiv kjøkkenhageutstilling i sentrum av byen. I Norge en det nesten 1, 7 millioner dekar med hager. Og flere skal det bli!

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører