Den ferskeste dillen

12.06.2013

Noen av våre aller beste råvarer krever fersk krondill. Ferskvannskreps og små sylteagurker er vi helt avhengige av. Ofte er krondill vanskelig å skaffe frisk og fin når det gjelder, så har du en hageflekk – prøv å dyrke den selv.

Sild, gravet fisk, dillstuete poteter, smørstekte ny-poteter, rømmesauser, lammeretter ....... Dill gjør at mange råvarer smaker enda bedre. Planten har i århundrer vært dyrket i klosterhager som lege- og krydderurt, og siden planten lett sår seg selv, har den forvillet seg mange steder og vokser vill i mange varmere land. I våre dager dyrkes dill over hele Europa, i India, Nord-Amerika og Australia. Den eteriske oljen som utvinnes fra urt eller frø, virker appetittstimulerende, magestyrkende, fordøyelsesfremmende, tarmgassdempende, er antibakteriell, betennelseshemmende, beroligende, stimulerende på morsmelkproduksjonen, smertestillende og sårhelende. Ved en undersøkelse av den antibakterielle virkningen til den eteriske oljen fra ulike frøslag, viste dilloljen seg, selv i lave konsentrasjoner, å ha en effekt på lik linje med antibiotika som ble brukt som referanse. Så, det er mange gode grunner til å dyrke dill!

Dill er en hardfør plante, sies det, som i prinsippet er enkel å dyrke. Realiteten så langt mot nord, er at det kun er en frostnatt eller mange regnfulle dager når den er høsteklar som skal til for at tilbudet i butikkene blir dårlig. Den liker heller ikke å reise langt eller ligge lenge på lager. Derfor er det en god idé å forsøke å dyrke den selv. Den er ettårig og må derfor sås hvert år, og gjerne flere ganger i løpet av sommeren slik at du har frisk dill utover høsten også. Du kan oppleve at den frør seg selv. Frøene skal sås rett i jorda, på en solrik, lun plass. Pass på å holde jorden jevnt fuktig, men ikke for våt, og ren for ugress. Trekk en snor eller to der du har sådd så du ikke luker vekk de små skuddene. Etter 4-6 uker kan du begynne å klippe de grønne dillduskene, men la stilen vokse videre hvis du vil ha krondill – eller blomsterdill som den også heter.

Er du primært interessert i å høste grønt dryss, kan plantene stå tett, men hvis de skal vokse opp og bli store krondill, må det tynnes til ca. 15-20 cm avstand mellom dem. Følg anvisningen på baksiden av frøposen. Dillplanter lar seg vanskelig flytte uten at røttene blir skadet og egner seg dårlig til dyrking i potter innendørs. I likhet med mange andre planter i skjermplantefamilien, kan dill enkelte ganger være vanskelig å få til å trives, men finner du en plass der den gjør det, vil den kunne bli frodig og fin.

Krondill kan bli opptil én meter høy. Pass på at du kjøper riktige frø. Før den blir så stor er det kun vanlig, grønn dill, den vi blant annet bruker til å grave fisk med eller ha i den hvite sausen til stuete poteter. De eteriske oljene og denne spesielle smaken sitter mest i de modne frøene. Derfor skal den høstes først når blomstringen er avsluttet. Bioforsk har forsket på dill og kommet frem til at mengden dill du kan få i kjøkkenhagen avhenger av jordtype og gjødsling. Snu jorden godt og tilfør litt god, organisk gjødsel noen dager før du sår. Dill er en såkalt langdagsplante, og vil derfor blomstre tidligere desto lengre dagene er. For krondill bør du regne rundt 90 dager fra du sår til du høster. Det er viktig å “time” det slik at krondillen akkurat er ferdig til agurkene har sesong – og helst litt til krepsen allerede i august.

"Superdukat" kom best ut både på farge, smak og lukt av de forskjellige dillsortene Bioforsk har testet, men den fant vi ikke i år. Det er viktig at du skriver deg bak øret at på grunn av sykdomsproblemer skal dill ikke dyrkes i samme jord oftere enn hvert femte år. Heller ikke skal den stå i samme jord som andre skjermplanter; gulrot, selleri, karve og persille. Du kan gjerne dyrke dill sammen med kål for å fremme kålens vekst og for å beskytte den mot skadeinsekter.

Her er et par gode oppskrifter med dill: Prøv syltete agurker eller lam i dill.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører