Dill i hagen

03.05.2012

Legger du ned pickles om høsten eller bruker dill til annet dall er det lurt å forsøke å dyrke den selv. Ofte når den trengs som mest er den dillen du får kjøpt i en elendig forfatning. Halvvissen, pjuskete og lite fristende å legge ned for vinteren. Virkelig luksus er det i stedet å kunne høste i egen hage!

Liker lange dager
Forskningsresultater fra Bioforsk viser at mengden dill du kan få i kjøkkenhagen avhenger av jordtype og gjødsling, samt til en viss grad hvor i landet du bor. Dette får også betydning for innholdet av eteriske oljer i dillen. På grunn av sykdomsproblem i dill kan den ikke dyrkes i samme jord oftere enn hvert fjerde – femte år, og ikke i samme jord som andre skjermplanter, som for eksempel gulrot, selleri, karve og persille.

Dillsorter
Klima er en viktig faktor for god kvalitet. Dill er en såkalt langdagsplante, og vil derfor blomstre tidligere desto lengre dagene er. Bioforsk har testet sortene ’Hera’, ’Tetra’ og ’Superdukat’, som alle fikk gode resultater for kvalitet og avling. ‘Superdukat’ kom best ut resultatmessig ut fra kriterier om farge, smak og lukt.

Når skal vi høste?
Når dillen blir dyrket for høsting av blad blir det kalt grønn dill. Den blir høstet når den er mellom 10 og 20 cm høy, og hvis du skjærer av plantene ved bakken kan du få en brukbar avling av krondill senere. Krondill blir høstet når plantene er mellom 40 og 60 cm høye, eller når skjermene er velutviklet og starter å blomstre. Aromaen sitter først og fremst i de modne frøene, som i stor grad blir brukt til nedlegging av blant annet småagurk (pickles) og sild.
Grønn dill, eller bladene, bruker vi blant annet til graving av fisk.
Skal du dyrke grønn dill hjemme i kjøkkenhagen bør du regne mellom 40 og 60 dager med gode vekstvilkår, og vil du ha krondill bør du regne 90 dager fra du sår til du høster.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører