Dyrk jordbær selv

23.03.2012

Får du ikke tak i økologiske jordbær der du bor, kan du dyrke dem selv. Det er slett ikke vanskelig. Mens du venter på den store høstingen kan du så, og glede deg over andre nyttevekster mellom jordbærplantene.

Jordbær kan dyrkes i alle slags jord, men de trives best i lett jord – mold- og sandholdig jord er bedre enn stiv leire. Planten er hardfør og trives i herdighetssone H1 til H8. En litt lun, gjerne sydvendt plass der det ikke blir stående vann og is om vinteren er ideelt, og gir deg tidligere bær. Kan du få jorda noenlunde fri for rotugras før du planter, sparer du mye strev med luking.

utropstegn miniJordbær liker barnåler i jorda
Jordbær liker litt kompost, men trenger lite gjødsel. Jordbær liker agurkurt, purre, løk, salat, bønnevikke,  reddiker og spinat. Månedsjordbær er fine som kantplante.
Norsk Landbruksrådgiving og danske Havenyt finner du utførlige beskrivelser om økologisk jordbærdyrking.

Barnåler i jorda
Ville jordbær, som er en del av opphavet til våre hagejordbær, vokser gjerne i skogkanter. Et gammelt økologisk hageråd er derfor å etterlikne jordmiljøet fra slike steder, for eksempel ved å blande inn barnåler eller halvnedbrutt plantemateriale fra barskog i det øverste jordlaget. Jordbær krever ikke mye gjødsel. Litt kompost som ikke er helt omsatt er bra å blande inn i det øverste jordlaget før du planter. Gir du dem for mye lett tilgjengelig nitrogen, for eksempel litt rikelig med hønsegjødsel, risikerer du å få massevis av blader og lite bær. Hvis du har lett sandjord med lite moldinnhold, kan det likevel trenges noe gjødsel, men ca 100 g pr m2 er nok.
Etter tre-fire år er det lurt å plante nytt på et annet sted og å vente like lenge jordbær plantes på samme plassen.

Dekk
For å unngå jordsprut på bærene og redusere behovet for luking, kan det være lurt å dekke jorda rundt plantene. Til det kan du bruke halm eller andre tørre planterester, grønngjødslingsplantene fra i fjor eller duk. De proffe dyrkerne planter noen ganger på plast, men duk er bedre fordi den slipper vann gjennom. For modne bær trenger plantene sol og varme. De proffe dyrkerne bruker noen ganger klimaforbedrende tiltak som plasttunneler og fiberduk. Vil du ha ekstra tidlige bær, kan det være en idé å dekke med fiberduk etter blomstringen, særlig hvis dagtemperaturen er lav. En ulempe med fiberduk er at ugraset gror ekstra godt under den, og du kan få problemer med midd på plantene. Hvis det er fare for frost omkring blomstring, kan et dekke av fiberduk om natta være nødvendig for å redde avlingen.

Barnåler

Pass på hjertet
Passe dyp planting er viktig. Plantens hjerte, vekstpunktet i midten av planten, må ikke dekkes av jord, men skal komme rett i høyde med jordoverflaten. 25-30 cm er passe avstand mellom plantene i raden.
Mai, juni og august er gode plantemåneder. Friske, sertifiserte småplanter er best. Bruker du egne planter til oppformering, bør du passe nøye på at du bare tar utløpere fra friske planter. Regn med å luke jordbærfeltet noen ganger i løpet av sesongen.

Gode naboer
Når jordbærplantene er nyplantet, er det god plass mellom dem. Den plassen kan du gjerne bruke til en mellomkultur det første året. Gode naboer til jordbær er: agurkurt, purre, løk, bønnevikke, salat, reddiker og spinat.
Hvis du planter jordbær på ettersommeren, kan du sette hvitløksfedd mellom jordbærplantene. Alt dette er ettårige planter, som vil gi jordbærplantene bedre plass når du har høstet dem. Husk at all slags kål er dårlige naboplanter til jordbær.

Rydd opp
Etter at bærene er høstet, begynner plantene normalt å sette utløpere. De blir massevis av nye planter. Jordbæråkeren din vil fort gro igjen til et teppe av blader med lite bær, hvis du ikke fjerner de aller fleste av dem. Det kan kjennes veldig brutalt, men hvis plantebestanden blir altfor tett, tørker det for seint opp etter regn, og plantene blir mer utsatt for soppsykdommer.

Mange sorter
Det finnes mange sorter av hagejordbær. Vanligst er de som blomstrer en gang og setter bær og ferdig med det, som for eksempel Korona, Bounty, Senga Sengana, Frida, Polka og Florence. Remonterende (gjenblomstrende) sortene som er kommet på markedet de senere årene, blomstrer og setter bær hele tida og gir lang sesong. Spør på gartneriet hvilke dette er. Månedsjordbær er en slags foredlet type markjordbær. Sortsnavn er blant annet Aleksandria, Rügen og Yellow Wonder som har gulhvite bær. Bærene blir litt større enn markjordbær, plantene blomstrer og setter bær helt til frosten tar dem. De må formeres med frø, siden de fleste sortene ikke setter utløpere. Derfor er de også supre i en stor krukke eller som kantplanter i en hage der det bor barn som liker jordbær. Det kommer ingen fotballer oppi det bedet!

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører