Gjødsling og jordforbedring

03.08.2014

Naturens egne mekanismer jobber sakte, men det finnes måter vi kan bidra så prosessene går hurtigere. Også hagefolket kan tilberede en aerob kompostkultur, AKKU blant venner, men det krever litt utstyr og en liten innsats. Du kan også bruke nesle.

Det er fint å vite at det du kan finne i naturen kan gjøre deg uavhengig av både giftstoffer og annet som du må i butikken for å kjøpe. Selv om du bare har en liten hageflekk eller noen krukker på terrassen, er det flere enkle teknikker du kan bruke for å bedre jorden som de grønne vekstene dine skal bo i. Har du ikke egen kompost i hagen, kan du fylle en liten plastpose med jord fra en skogbunn. Her skjer det en naturlig kompostering hele tiden. Fylkesagronom Øystein Haugerud i Buskerud, prosjektleder for Levende jord, har en grei metode for å lage AKKU i liten skala. Han bruker et 20 liters plastkar tilkoblet luftpumpe og luftstein for akvariebruk, samt en utrangert, tynn strømpebukse.

Slik gjør du: Plasser luftsteinen på bunnen, midt i karet, og fyll omtrent 2/3 fullt med rent, ukloret vann. Start luftpumpen og se at det stiger luftbobler gjennom vannet. Er vannet kloret kan du sette på pumpen og la det boble i to timer før du tilsetter kompost, eller bruk vann fra en bekk eller et vann. Tilsett sakte og forsiktig omtrent 1-2 liter kompost. La stå og boble i 36 timer. Er vannet 15 C° eller mer, er det nok med 24 timer. Nå er AKKUen klar, men sil den gjennom strømpebuksen før du har den i vannkannen. Den kan helles rett på jorden eller plantene, eller blandes ut med vannet du vanner med.

En enklere form for kompostuttrekk er å blande ut litt kompost med vann i en vanlig bøtte. Den er bruksklar på samme måte som AKKUen over, etter omtrent et døgn. Bruk en kjøkkenvisp for å piske inn luft. Som regel holder det med en slik jordforbedrer en til to gang i løpet av sesongen. Du kan også lage en “grønngjødsling” av nitrogenrike vekster som brennesle. Da får du en mikstur som gir plantene en boost. Slik grønngjødsel brukes gjerne tidlig i vekstsesongen. Denne stimulerer livet i jorda og regulerer ugress, skadedyr og sykdommer. I det økologiske jordbruket brukes mange vekster til dette, som erstatning for kunstgjødsling, men hageeiere kan nøye seg med å utnytte uttrekk fra nesle, en vekst vi finner overalt og som de fleste vil bli kvitt likevel.

Slik gjør du det: Fyll en bøtte med brennesle, helst de unge skuddene, og fyll på vann til bladene er dekket. La det stå i omtrent 1-2 uker. Etter en tid vil du oppleve at lukten kan minne litt om bondens bløtgjødsel, det lukter rett og slett møkk. Lukten kan du redusere ved å tilføre oksygen, altså røre i blandingen ofte med en pinne, eller ved å tilsette steinmel som binder nitrogen i neslevannet. Steinmelet er også en jordforbedrer som kan inneholde mange mineraler og sporstoffer. Kvaliteten avhenger av bergart og malingsgrad. Steinmel er et biprodukt fra pukkverkene og kan kjøpes på slike anlegg. Bedriften Norstone as leverer et kaliumrikt steinmel som er Debiogodkjent, Røynebergsand, men kan være vanskelig å skaffe for dem som ikke bor i Rogaland. Husk å fortynne neslevannet før du heller det på plantene, omtrent 1 del neslevann til 10 deler rent vann.

Nesle kan også brukes til å lage et naturlig plantevernmiddel, altså til bruk mot insekter eller andre skadedyr, men da er det viktig at blandingen av nesle og vann ikke står mer enn ett døgn før bruk. Sil fra, hell det på en spruteflaske og bruk det på vekstene. Har nesleblandingen begynt å lukte må den ikke brukes direkte på plantene.

Billedtekst: Til hjemmebruk på mindre områder, en hage eller til krukker og verandakasser,
kan du bruke en bøtte eller et plastkar og selv sørge for oksygen ved å piske jevnlig i blandingen.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører