Høsttips for kjøkkenhagen

22.03.2012

Erfarne kjøkkenhagedyrkere deler sine beste tips og råd for hva du kan gjøre i kjøkkenhagen akkurat nå og videre utover høsten.

Gjør klar bed

Før jorda blir tung og våt av høstregn kan du løsne jorda med et greip. Unngå spadevending, det lager bare kaos for jordlivet og vond rygg for deg. Har du stor kjøkkenhage, kan et stikkegreip være verdt investeringen. Legg på kompost og rak den nedi det øverste jordlaget. Dekk jorda med organisk materiale, som grønnsaksavfall og gressklipp og gjerne ei god dyne av løv på toppen etter hvert som tilgangen på løv blir større utover høsten. Til våren har du bedet helt klart og trenger bare å rake ”dynen” til side, og så de tidligste grønnsakene som spinat, dill, reddiker og salat. Dermed får neste års kjøkkenhage en pangstart, og du kan konsentrere deg om vårarbeidet i de andre bedene.

Inviter en kokk!

Det viktigste er å få spist opp grøden. Her svikter ofte vi hagefolk. Dem som er flinke til å dyrke, er ikke alltid like flinke til å lage mat. Prøv å invitere en kokk eller en person som er glad i å lage mat. De blir ofte over seg av glede over tilgangen på ferske og ofte vanskelig tilgjengelige råvarer. Spis frøene på de overmodne redikkene, bladene til rødbetene, gjenveksten på salatplantene og brokkolien osv. La noe av grønnkålen stå til neste vår, så begynner den å spire igjen og du har ferske grønnsaker gjennom vårknipa. La også det meste av jordskokken stå i jorda. Det er så hyggelig å ha noe å høste til våren.
Ruccola og sitronmelisse sår seg selv, hvis de får lov. La markjordbærene spre seg selv under frukttrærne. De lager et flott markdekke.

Så i høst

Prøv med høstsåing! Det er fint å gjøre unna en stor del av såingen allerede på høsten. Da kan du begynne å høste av avlingene mye tidligere neste år.
Vekster som spinat og vårsalat til overvintring skal såes på høsten. På friland i sør og i veksthus lenger nord. På friland kan også septembersådd salatløk gi tidig løk til våren, så lenge vinteren ikke blir altfor nådeløs.
I nord og høyt til fjells vil oktober antakelig være rett måned for høstsåingen av de artene som skal overvintre som frø. Gulrot, pastinakk, havrerot, svartrot, blad- og rotpersille, dill, og salater. Til og med rødbeter kan lykkes iblant.
Blant blomstene klarer kornblomst, ringblomst, atlasblomst, brudeslør, kaliforniavalmue mf som oftest vinteren uten problemer. I sør bør du nok vente til november før du sår disse artene. Høstsåing er ennå ikke så mye utforsket. Tider og arter er basert på våre erfaringer. Det er mye vi ikke har prøvd ut, og vi oppfordrer alle interesserte til å eksperimentere videre. Fortell oss gjerne om dine erfaringer!

Dekk rundt planter

Her nord er det sånn at vi går og venter og venter på at ting skal gro og modne, og plutselig kommer alt på en gang. Det går så fort at vi ikke rekker å spise opp, selv om vi fråtser i urter og grønnsaker under høstesesongen.
For å klare å berge urtene, pleier jeg å hakke opp og fryse ned en god del. En del blir tørket, og noe legger jeg på eddik for å ta vare på den gode smaken til vinteren.
Vil du høste for eksempel purre lengst mulig, er det lurt å legge et tykt dekke av tørre planterester, gras og lauv på jorda rundt purren som skal bli stående. Da har du litt mer tid før telen biter seg fast og du ikke får opp flere før jorda tiner igjen.
Det er også på tide å få hvitløken i jorda nå. Det er lurt å lage et enkelt kart over hva du har hvor i kjøkkenhagen. Rekker du det ikke, ta i alle fall noen bilder! Da blir det mye lettere å planlegge neste år. Kartet kan brukes som utgangspunkt for å planlegge neste sesong.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører