Krydderurter

23.03.2014

Basilikum, timian, koriander, sitronmelisse eller oregano. Har du også kjøpt en potte med en krydderurt og satt den så flott i vinduskarmen på kjøkkenet, for to dager senere se at den er blitt til en halvvissen greie du bare vil kaste? Noen enkle grep kan gi dem litt lengre liv!

Pottene du får kjøpt i matbutikken er i utgangs­ punktet ikke beregnet på å overleve som planter. Hvis du kikker ned i potta ser du tett i tett med tynne, myke stilker som ikke kan holde seg opp­ reist ved egen hjelp. Når du tar potten ut av plasten, ramler den sammen og sprer seg utover. Det er fordi de er sådd altfor tett, og har vokst altfor fort til å kunne bli fullvoksne, levedyktige planter. Litt som moderne kyllinger.

Økologiske urter
Hos Rosnes Gartneri i Vestfold får urtene vokse i litt større potter, og i jord som ikke blir tilsatt kunstgjødsel. De får dermed mindre nitrogen og vokser litt langsommere. Det gir bedre og mer smak. Nytteinsekter, som for eksempel rovmidd og snylteveps, settes inn i forkant for å holde eventuelle skadeinsekter i sjakk. Det jobbes kontinuerlig med å forbedre holdbarheten på plantene, noe som vil redusere svinnet i butikkene og komme forbrukerne til gode.

Kutt riktig
Nå er det ikke alle plantene som er sådd like tett. De du får kjøpt av arter som for eksempel fransk estragon og mynte, er normalt stiklingsformert. Dermed vokser de ikke fullt så tett som de som har måttet kjempe for tilværelsen blant hundre andre små spirer i ei potte. De klarer seg bedre. Men de fleste urtepotter er rett og slett bare mat på rot. Jord og potte er med for å unngå at de vis­ner på veien fra drivhuset til ditt kjøkken. Derfor er det også i en del oppskrifter oppgitt at du skal bruke “en potte basilikum”. Tar du det bokstavelig og kutter av alle stilkene i potta, helt nede ved jorda, står du igjen med en potte med innhold som kan gå i komposten med det samme. Stilkene som står igjen vil ikke fortsette å vokse siden de ikke har noen vekstpunkter så langt nede.

Velg den beste urtepotten
Vil du prøve å få urtene til å overleve en liten stund, så du kan ha glede av potta du kjøpte til mer enn ett måltid, må du foreta deg noe allerede i butikken. Ta en kikk nedi pottene som står der. I stedet for å kjøpe den potta med mest grønnmasse i, den med de lengste (og tynneste) stilkene, velger du den som ikke har vokst seg så veldig stor, den med kortest avstand mellom jorda og de første bladene. Er det også litt avstand mellom hver stilk i potta, er det bare bra.
Trinn to er når du kommer hjem og skal bruke noe av innholdet i potta: Ta av plasten og klipp av det du skal ha, men klipp stilkene av ovenfor de to-­tre nederste bladparene, så det som står igjen i potta har noen blader oppover stilken og ikke bare frøbladene som er de to nederste som ser annerledes ut enn de ordentlige bladene.
Hvis potta nå er stappfull av små stilker, vil det være lurt å gjøre en av to ting og det kjappeste er å tynne. Luk forsiktig vekk en del av stilkene, sånn at de plantene som står igjen får litt bedre plass. Da slipper de å slåss om plassen og kan konsentrere seg om å vokse.
En annen løsning er å ta jordklumpen ut av potta den står i, dele den i to eller tre. Riv forsiktig fra hverandre med fingrene og plukk vekk de spirene som løsner eller går i stykker i prosessen. Plant så hver del i en ny potte med ny jord rundt. Nå har du tre krydderplanter og tre ganger så stor sjanse til at i alle fall en av dem overlever lenger enn vanlig.

Riktig vanning
Mange urter er litt sære når det gjelder vann. De som i vill tilstand vokser på tørre bakker, for eksempel timian, oregano og salvie, er fort gjort å vanne for mye og dermed drukne. Særlig når potta er full av tynne spirer med helt myke, grønne stilker som fort blir angrepet av ulike sopper. Når de vokser ute, blir stilkene mye fortere treaktige og dermed sterkere. Disse urtene kan gjerne tørke ut mellom hver vanning. Da skal bladene se litt slappe ut og potta kjennes litt lettere før du vanner. Men vent ikke altfor lenge, disse plantene er ganske bortskjemte med stell. Basilikum er den særeste. Den liker ikke å få vann om kvelden, bare om morgenen. Ingen av dem liker å få vann rett oppi potta. Vann i skålen, eller i potteskjuleren. Setter du en bit med oasis eller legger litt småstein nedi så de ikke blir stående med “tærne i vann”, vil de også klare seg bedre.

Gi nok lys
I mørketiden trenger plantene litt ekstra lys for å klare å vokse. Har du et stort, lyst kjøkken­ vindu kan de klare seg med dagslyset en stund, men ellers må du til med plantelys i den mørke delen av året. Har du ei lampe hengende i vinduet over planten, kan du sette i en pære med plantelys (fås nå i LED) og la det stå på etter at det er blitt mørkt ute. Med for lite lys vil plantene bli lange og tynne eller bare visne hen og dø, uansett hvor godt du ellers steller dem.
Alternativet er å spise opp planten så fort som mulig, klippe av og fryse eller lage pesto av det du ikke får spist, og så kjøpe en ny potte når du trenger ferske urter. Det er flere der de kommer fra! Ferske urter i potter selges som aldri før, så vi har virkelig oppdaget hvilket bidrag disse gir til god mat!

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører