Lavendel trives godt her i nord

03.05.2012

Det er ikke bare i Middelghavslandene vi kan nyte den vakre, velfuftende lavendelplanten. Et forskningsprosjekt utført av Planteforsk viser at lavendel er mer hardfør enn antatt. Det gjør lavendel velegnet til dyrking også i Norge.

– Lavendel egner seg svært godt i kjøkkenhagen. Dyrker du lavendel selv, har du en prydplante, duftplante og nytteplante i en og samme plante, sier Gunhild Børtnes i Planteforsk.
Mange forbinder lavendel med oljer, sterke dufter og fylte poser i mormors klesskap. Lavendellukt skremmer møll, det er derfor mormor hadde den i skuffen. Men lavendel kan også brukes i maten.
– Te og som bestanddel i blandingskrydder er de vanligste bruksområdene. Lavendel passer spesielt godt som grillkrydder til fet fisk, mener Børtnes. – Smaken er noe bitter, bladene brukes i søreuropeisk matlaging. Lavendel brukes også som tilsetning i syltetøy, kaker og desserter.

Ikke vann dem i hjel
Lavendel trives best i kalkholdig og godt drenert jord. Står lavendel i fuktig jord dør den fort. Den vil ha mye sol. De som dyrker frem plantene selv starter like etter jul. De setter lavendelfrø kjølig, i kjøleskap, og langsomt dyrker frem sine egne planter. De som har gjort dette har veldig god erfaring med å dyrke lavendel i Norge. De sier de får hardføre planter som kommer igjen, år etter år. Men også de fleste plantene vi kjøper i krukker fra hagesentrene klarer seg fint fra år til år. De krever lite stell og eger seg godt på kantplanter i bed. De skal ikke ha for mye vann.

 

 

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører