Løpstikke

05.05.2012

Kjærlighetsurt, maggiurt, lauvstikke, løpstekk, lubbestikke, lubbestokk, lubbenstølk, frikasséurt… mange navn på denne hardføre, flerårige planten som du bør gi et lite hjørne i kjøkkenhagen din. Smaken kan minne om selleri.

Frisk løpstikke brukes i supper, også fiskesuppe, gryteretter og buljonger. Knip de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket. Løpstikke har ganske gjennomtrengende smak, så prøv deg frem hvor mye du synes er nok.

Sprer seg raskt
Hele planten har en sterk sellerilignende lukt, og med sin størrelse og spesielle lukt kan løpstikke knapt forveksles med noen annen skjermplante. Løpstikke kan vokse i nesten all slags jord, men trives best og blir mest frodig i en næringsrik og veldrenert jord som er jevnt fuktig. Vokseplassen bør helst være solrik eller svakt skygget. Planten formeres ved rotdeling eller med frø som sås når de er modne om høsten, eller om våren. Frøplantene plantes med ca. 60 cm avstand. Etter et år eller to kan plantene deles, og plantes da om nødvendig med større avstand. Løpstikke vokser raskt og brer seg utover, så det kan være nødvendig å skjære plantene tilbake om høsten. Hvis urten bare skal brukes som smakstilsetning til mat, vil en enkelt løpstikkeplante vanligvis være nok til en familie.

God for magen
Løpstikke er en beroligende og styrkende urt som er god for fordøyelsen og åndedrettsorganene. Den virker appetittvekkende, fordøyelsesfremmende, galledrivende, demper tarmgassproduksjonen, magestyrkende, oppkvikkende, generelt styrkende, urindrivende, menstruasjonsdrivende, krampeløsende, svettedrivende, svakt slimløsende, hostestillende, antirevmatisk, hjertestyrkende, lukthemmende, antiseptisk, mikrobehemmende og bidrar til å fjerne avfallsstoffer fra kroppen. Løpstikke regnes som et afrodisiakum (kjærlighetsmiddel) for både mennesker og husdyr.

Når du bør høste
Bladene samles om våren eller tidlig på sommeren (gamle blader blir seige og bitre), frøene sent på sommeren, og rotstokken og røttene av to- til treårige planter samles inn i september eller oktober. En eterisk olje som utvinnes fra planten brukes i aromaterapien for å fjerne fregner og flekker i ansiktet. Løpstikkedrogene smaker og lukter som buljongkrydder. Urten brukes frisk eller tørket, og den friske drogen er mest aromatisk. Ved tørking må temperaturen ikke overstige 35 °C, ellers vil den eteriske oljen fordampe. Tørkede blad oppbevares på mørke glass med tett lokk. Frisk løpstikke som skal brukes i matlagingen kan også fryses. Løpstikke egner seg ikke til å ha inne. Utendørs bør den ha en stor potte hvis den ikke plantes på friland. Den kan bli opptil 1,5 m høy selv i potte. Klipp den jevnlig. Kjøper du en potte, og ikke skal bruke alt på en gang, er det best å fryse resten.

utropstegn miniGravide og folk med nyreproblemer
bør ikke bruke denne urten.


Kilde: rolv.no

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører