Mjødurt – duften av sommer!

30.07.2012

Mjødurt har stor plass i mat- og medisinhistorien, men urtens mange egenskaper er nok ukjent for de fleste som vokser opp i dag. Ved kysten og ved våtområder går vi forbi store områder og trekker inn den herlige duften av sommer, men blomstene får stort sett stå i fred. De kan både tørkes og gi herlig saft med mye smak!

De unge bladene og blomstene kan spises, noe de bør både for smakens skyld, og fordi de inneholder mye C-vitamin. Blomstene har en mild mandelsmak, og kan brukes i kompotter, is, saft, geleer og syltetøy. Ved tørking avgir planten en sterk duft som minner om duften av nyslått høy, noe som skyldes stoffet kumarin. Tidligere var det vanlig å strø gulvene med opphakket mjødurt fordi den ga god lukt i huset. Avtrekk kan også brukes til vask av alt treverk.

Mjødurt spilte en viktig rolle i utviklingen av medisinen aspirin. I 1839 ble salisylsyre for første gang isolert fra blomsterknoppene. Stoffet ble senere syntetisert, og ble en viktig medisin på 1900-tallet. Den syntetiske salisylsyren forårsaket imidlertid så mye mageproblemer og kvalme blant brukerne at smerten ofte var å foretrekke. I et forsøk på å overvinne problemet ble medisinen acetylsalisylsyre utviklet og fikk navnet aspirin. Dette fikk folk til å gå bort fra mjødurt og pilebark som smertestillende og febersenkende midler. Etter hvert fant man ut at aspirin også irriterte magen. Anvender du mjødurt i stedet, kan mange av de uheldige bivirkningene unngås. Det skyldes at i planten opptrer salisylsyren i kombinasjon med polyfenoler, stoffer som styrker cellene i mageslimhinnene og dermed beskytter mot salisylatene.

Dette er et godt eksempel på naturlig samvirkning mellom stoffer i en urt, og viser at når hele planten brukes oppnår man en langt mer skånsom virkning enn om man bare bruker et isolert virkestoff. Mjødurt kan også lindre luftplager og oppblåsthet, og bør vurderes som medisin ved enhver betennelsestilstand i magesekken eller tarmene. Den mildt antiseptiske virkningen bidrar til å hindre infeksjoner, og de avslappende egenskapene lindrer plager som magesmerter og kolikk hos voksne. (Skal ikke gis til babyer.)
Et annet anvendelsesområde for mjødurt, er som syrenøytraliserende middel ved sure oppstøt, halsbrann, magekatarr, magesår og irritabel tarm syndrom. Urten kan også være til hjelp ved diaré som skyldes mageinfeksjoner, og kan gis til større barn.

Siden mjødurt virker både smertestillende og betennelseshemmende, kan urten være til god hjelp ved revmatiske plager som leddbetennelser, hovne ledd og urinsyregikt. Mjødurt kan også anvendes i form av urtete ved hoste, forkjølelse og influensa. På grunn av urtens mildt antiseptiske virkning, kan den også være et godt middel ved blærekatarr og betennelse i urinlederen, ødemer og nyreproblemer.
I eldre tider ble omslag av mjødurt brukt utvortes på sår. Den rensende virkningen har gode resultater brukt avtrekk til rensing av huden og som vask ved infeksjoner forårsaket av meslinger og vannkopper.

For å lage te ved fordøyelsesplagerbruker du 3-4 teskjeer tørket mjødurt til 2 dl varmt vann. La teen trekke i 10 minutter før urten siles fra. Denne teen kan drikkes tre ganger daglig. Skal teen brukes mot diaré, bør styrken på teen være kraftigere, men mengden te kan være den samme.
Flytende ekstrakt eller tinktur av mjødurt er en form for medisin som kan være fin å anvende ved revmatiske plager. Kontakt lege hvis du tar andre form for medisin først.

Saft av mjødurt:

300 g friske mjødurtblomster
3 liter vann
2 kg rørsukker
2 ts sitronsyre

Kok opp blomstene i vannet, ta med så lite stilt som mulig, og la stå til avkjøling.
Sil fra saften gjennom et klede. La stå til det har rent godt av seg.
Kok opp saften med sukker og sitronsyre.
Hell på flaske, avkjøl og sett i kjøleskap.
Holdbarheten er omtrent som melk, så lager du mye er det best å fryse.
Saften må tynnes med vann, og det er godt med noen tynne skiver fersk ingefær i. Server den gjerne med masse isbiter og frisk mynte om du har.

Tørking gjør du slik:

Klipp av blomstertoppene og tørk dem i stekeovnen på ca 50 grader natten over i en langpanne dekket med bakerpapir.
Bruk fingerne til å dra de tørre blomstene av stilken og lag en renne av papiret så du kan helle dem over på tette, rene glass.

Kilde, og mer info www.rolv.no

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører