Plommer i hagan

03.06.2014

Å plante et frukttre er antagelig en av de beste investeringene du kan gjøre. Behandler du det riktig kan det forsyne minst tre generasjoner med fersk, deilig frukt – i en kort, men helsebringende og herlig sesong.

Slik behandler du plommetreet:

Start med å spørre en lokal planteskole eller gartneri hvilken plommesort de anbefaler der du bor. Snakk med naboer som har trær og dra nytte av deres erfaring. Når du planter et plommetre bør du sørge for minst 40 cm jorddybde. Fyll hullet med sand eller sandblandet jord nederst, mens de øverste 30 cm bør være fin kompostjord. Sanden fungerer som et vannreservoar i tørkeperioder. Ikke plant plommetrær for tett, ca 1 meter mellom hvert tre.

De fleste er selvfertile, altså ikke avhengige av å ha en fra samme familie i nærheten. Her i nord trives de godt opp mot en varm vegg, i le. Har du et gjerde med mye sol, kan du forme grenene slik at de vokser bortover mens treet er ungt. Det er både dekorativt og lett å høste av.

Beskjær og klipp plommetreet i juni/juli. Da kan du samtidig tynne i kartene. Dette er ellers en flere dagers jobb, litt hver dag. Det er brutalt, men nødvendig. En plomme trenger minst 5 cm plass for å bli god og moden! Samtidig bør du også knipe eller klippe alle ny skudd som du ser ikke har blomster eller kart. Beskjær aldri senere enn slutten av august, da rekker ikke grenene å danne sårvev før frosten kommer. Ser du at grenene er skadet kan du fjerne dem hele sommeren. Beskjær grener som krysser hverandre. Ta mest vare på grener som står vannrett ut fra stammen eller vokser nedover. Treet og plommene trenger lys og luft, da minskes også angrep av sopp og annen sykdom.

Jo eldre treet er, desto dypere stikker røttene, så det klarer seg med fuktigheten i bakken til langt utpå sommeren. Det er viktig å ikke drukne treet, så vent med å vanne til det har vært en skikkelig lang tørkeperiode. Når du først vanner, la hageslangen ligge inntil stammen med svak stråle en god stund, så du er sikker på at du ikke bare overflatevanner. Antagelig er det nok med én slik vanning i løpet av sesongen. Luk godt for gress og ugress rundt plantestedet. Nye trær må selvfølgelig vannes ofte hvis det er tørt.

Mange gårder har selvplukk av plommer, så håpet om en rik plommehøst er ikke tapt selv om du ikke selv har hage! Se renmat.no under økoguiden for steder.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører