Poteter i hagen

27.08.2016

I små hager eller kasser er potetdyrking sjelden matauk akkurat. Men de er villige planter, og det er moro å se potetriset skyte i været. Og som jordforbedrer er poteten genial.

FROGNERPARKEN i Oslo er vanligvis et eventyr av blomstrende roser i alle farger, Norges største rosesamling, over 15 000 roser fordelt på 150 ulike arter. Men for noen år siden tok frosten mange av dem. Siden roser gir fra seg et enzym som nye roser ikke tåler, må det dyrkes noe annet før nye roser kan plantes samme sted igjen. Alternativet hadde vært å bytte ut all jord, men det er jo en kjempejobb. Så det året det var ”hvileår” for jorda i Frognerparken ble det satt ned poteter, og på høsten kunne de ta opp flerfoldige kilo. For setter du ned én potet, kan du regne med å få minst ti igjen. Takknemlig matplante, som altså også bidrar til å forbedre jorda.

HAR DU bestemt deg for heller anlegge en liten kjøkkenhage i stedet for en pen men unyttig gressplen kan poteten hjelpe deg i gang. Poteten vokser fort og med kraft og vil gi jorda en bedre struktur etter høsting, samt at det er en god forgrøde for andre vekster. Særlig kresen på type jord er den heller ikke, men den bør ikke være for våt. Er du for ivrig med gjødsel er det mer det grønne over bakken du tilfredsstiller, enn selve potetene. Litt god kompost er det fint å vende inn før du setter ned potetene, som skal settes ca. 10 cm ned i jorda.

Potetene må ha nok jord, minst 20 cm. dyp. Ikke sett dem for tett, rundt 30 cm. mellom hver settepotet, og sørg for at du har jord nok til at du kan hyppe. Så fort lyset kommer til på selve poteten utvikles giften solanin. Derfor må potetene dekkes til med jorden som er mellom plantene. Regn med å gjøre dette et par ganger. Du behøver ikke ta opp hele riset hvis du vil smake på de gode nypotetene. Du kan bare ta grepet eller stikke hånden nedi og høste det som trengs til middag, mens resten får stå og vokse seg større. Det er luksus med nye, små poteter, men får de stå noen uker til i jorda er det mer valuta per kilo. Når riset har blomstret kan du klippe det og la potetene ligge i jorda så lenge det ikke kommer frost. Da danner de et tykkere skall og blir bedre egnet for lagring.

SESONGEN ER KORT, du sparer flere uker hvis du lysgror potetene før du setter dem ut. 10–12 °C i godt lys opptil fire uker hjelper dem i gang. Det trengs ikke lys hele dagen, men noe lys hindrer groene i å bli lange og sprø. Stikk gjerne den delen av poteten som ikke har ”groøye” ned i litt jord i potter som du holder fuktig. De skal ikke ut før gradestokken i jorda viser rundt 10 grader. (Bruk et steke- eller skitermometer.)

Det er viktig med vekstskifte for å unngå sykdommer og skadedyr, så ikke sett poteter på samme sted mer enn et par tre år av gangen.

Hvis du ikke kjenner en bonde eller hageeier som dyrker potet, kan du finne settepoteter på hagesentrene. I følge norsk lov skal de være kontrollert og godkjent til slikt bruk. Ikke stikk utenlandske poteter du kjøper i butikk i jorda, vi vet ikke om de kan ha med seg sykdommer. Ta opp potetene dine i tørt og pent vær, la de lufttørke litt, børst av noe jord men ikke vask dem, og legg dem kjøling i luftige kasser. Da kan du nyte den gode følelsen av egendyrkete poteter i mange måneder.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører