Roser vil ha selskap!

13.06.2014

Mange rosesorter ser flotte ut, men er avlet bare ut fra form og farge. Det gjelder å velge de riktige. På Randsund planteskole kan de mye om roser…

På Randesund Planteskole i Kristiansand har de et stort utvalg av roser. Høye og lave, busk- og klatreroser.
– Roser krever ikke mer enn andre planter, smiler gartner og innehaver Morten Bragdø, – heller mindre, hvis du har de riktige rosene og gir dem de riktige forholdene.
I dag står de fleste roser i ensomme majesteter og tilbys barkdekke og ”kraftfôr”. Da er det ikke noe rart at de blir syke, forklarer gartneren. – Et fargerikt fellesskap er fint, synes rosene. De liker slett ikke å stå alene. De liker både persille og lavendel, kattemynte og hvitløk. Mange andre arter også. Under, mellom, foran og bak, litt avhengig av rosetypen. Bruk skikkelig jord til rosene, og dropp for all del den elendige barken.

Den blide sørlandsgartneren blir lei seg når han ser bed med ei rose her og ei der og bark mellom dem. – Stakkars roser! De henter omtrent åtti prosent av næringen sin fra de øverste tjue centimeterne i jordlaget. Og hva finner vi der, fra naturens side? Planterester! Det er god og naturlig mat for roser. Både fersk og tørka husdyrgjødsel og kunstgjødsel virker omtrent sånn som anabole steroider virker på folk; de får altfor kraftig vekst. Det som skjer med planten er at celleveggene blir tynne, og den søte cellesafta tiltrekker lus og sopp, forklarer han. – Lus og meldogg er symptomer på at planten er syk, ikke årsaken. Plant gjerne flere ulike arter sammen hvis det er lys og plass til det, og gi rosene et godt jorddekke av mer og mindre omdannet plantemateriale. Kompost. Sånn får rosene dine god og levende jord, smiler gartneren. – Om høsten feier du alt du har av vissent løv innunder rosene.

Roser kan nytes på mange måter, også som mat. I årtusener har de vært brukt i medisinsk, kosmetisk og kulinarisk sammenheng. Ta vare på kronbladene, hakk dem og lag rosevann eller eddik, bruk dem i geleer, desserter, som te eller ansiktsvann. Mange rosesorter ser flotte ut, men er avlet bare ut fra form og farge. Det gjelder å velge de riktige! Sortsnavn og mer utfyllende opplysninger om sunne roser finner du på randesund-planteskole.no

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører