Timian

11.04.2012

Timian er en av de få gamle urtene som norsk kjøkken aldri har sluppet taket i. Da snakker vi om suppetimian, eller kryddertimian som den vel skal kalles nå, Thymus vulgaris.

Velkjent er timian i ertesuppe og ”slike brutalt smakende supper”. Om timian må regnes som en gammel nyttevekst i Norge, er det for småtterier å regne mot den flere tusen år gamle bruken til mat og medisin lenger sør i verden.

Raptus
For noen år siden hadde jeg en riktig raptus med timian. Med omtrent 40 sorter, sier det seg selv at nokså mange var nokså like i smak og utseende. Og noen var først og fremst til pryd. Så etter hvert tok jeg til fornuft, og har innskrenket meg til 15 – 20 sorter. Jeg mener at jeg et par ganger har vært inne på tanken at man bare trenger to: suppetimian og sitrontimian. Og skulle det gå litt rundt for meg, trøster jeg meg med at selv botanikeren Knut Fægri syntes systematikken i Thymus-slekta var ytterst uklar.

Mot uvesener
Thymus kommer av et gresk ord for røkelse, blant annet til å fordrive slanger og utysker med. Danskenes timiansnaps kan så avgjort også fordrive den slags vesener. Så klart er en slik urt omspunnet med rare forestillinger. Her på Sørlandet skal de underjordiske ha et særlig godt forhold til timian. Det skriver sørlandsdikteren Gabriel Scott, og han hadde visst forstand på både urter og underjordiske.

Vi har faktisk ville timianer i Norge, helt opp i nord til den spesielle Tana-timianen. Selv om vi neppe kan oppleve hva Færøyenes store skald William Heinesen beskriver som ”en nesten forferdende vellukt”, duften av vill timian ute på øyene i havet.

Rariteter
Jeg vil trekke fram et par timian-sorter som skiller seg ut. Appelsin-timian (Thymus x citriodorus Fragrantissimus) er en verdifull men noe tander sort. Den har opprett, buskaktig vekst, mer gråaktig enn suppetimian. Duft og smak er søt krydret og svært aromatisk. Fragrantissimus betyr da også den mest velluktende. Den kan selvsagt dyrkes på ”gamlemåten”, som ettårig, men det er nesten synd. Prøv heller å gi den porøs og lett jord og dyrk den som flerårig.

En av nykommerne i urtehagen vår er oreganotimian, Thymus speciosus. Det lille jeg har kunnet finne om den, lovpriser den: pasta, parmesan og oreganotimian. Vi får se …

I samme kategori stiller karvetimian (Thymus herba-barona). Det er en lav, pen art fra Korsika og Sicilia med smak av både timian og karve. Den er av og til å få kjøpt på urtegartnerier.

Den siste raringen er en gammel sort som Ansof Christophersen kalte sjampinjongtimian. Den minner om sitronkryptimian av utseende, men lukt og smak er mild og kan godt minne om sopp. Heldigvis ble den tatt vare på av urtedamen Bodil Lura.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører