Venner og uvenner

06.06.2012

Noen trives bedre i hverandres selskap enn andre. Som oss har plantene også sine favorittnaboer.

Lavendel skremmer møll
Det er derfor du skal legge lavendelposer i skuffer og skap, ikke bare for at det lukter godt. Lavendel gror bra her i nord, så plant gjerne en hel haug av dem. klipp av de nydelige fiolette blomstene før de blomstrer av og lag lavendelposer som julepresanger. Lavendel tiltrekker seg også bier, så plant dem gjerne i nærheten av både roser, bærbusker og frukttrær.

Gladioler og pærer
Har du satt ned løk for å få vakre gladioler utover sommeren? Ikke sett dem i nærheten av pærertreet! De er definitivt ikke glad i hverandre og skal stå mange meter unna hverandre.

Tomater og asparges
Disse to vekstene er til nytte og glede for hverandre, og persille er godt selskap for dem begge. Men putt ikke tomater sammen med kålrabi og fennikel – det liker de ikke. Husk at tomatene liker å gro på det samme området – året etter.

hvitløk Roser og hvitløk
Ingen vet hvorfor, men hvis du planter hvitløk og løk sammen med roser, vil bladene gi en sterkere duft, en kunnskap de benytter seg av når rosene skal brukes til parfyme. Ved å gjødsle rosene med kompost som inneholder løk, skjer det samme. Løk holder også udyr unna rosene. Persille har også en god effekt på rosene, men rosene liker ikke hvis du planter andre ting i nærheten som har grunne røtter som sprer seg ”bortover”. Plant heller noe som har dyptgående røtter ved siden av rosebuskene dine.
Salvie og rosmarin
Urtene har en stimulerende effekt på hverandre, plant dem sammen! Ta vare på rosmarinen din om vinteren, flytt den inn – og du vil se at den kan vokse seg større og flottere for hvert år.
Salvie
mais 2 Gresskar og mais
Disse utgjør en heldig symbiose, mens gresskar og poteter er en dårlig match. Jordbær er lette å holde med selskap; agurkurt, purre, løk, bønnevikke, salat, reddiker og spinat er gode naboer. Men all slags kål er dårlige naboplanter til jordbær.Reddik

Trives ved - og hjelper mange grønnsaker, f eks erter. Planter du kjørvel sammen med reddikene dine vil de bli sterkere på smak, men hvis du velger å plante dem ved siden av salat blir de mildere på smak.

Pæretre og gress
Dette er ingen god kombinasjon. Pæretreet ditt vil trives bedre med åpen jord rundt seg.

Nøttetrær,  hester og kuer
– Hvorfor det? Jo, nøttetrær, spesielt valnøtt, holder fluene unna. Dette vet de som dyrker økologisk. Har du en stall eller en ku på fjøset, plant valnøtt-trær i deres nærhet. Det vil de takke deg for.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører