Det norske låret

24.11.2016

Fenalår. Smak på ordet. Det gir gode assosiasjoner til høytid og bål, peis og leskende drikke. Putter du et fenalår i ...

Livredderen

06.09.2016

Toppårene for potetdyrking i nyere tid var i krigsårene på 1940-tallet. Siden det har totalarealet og inntak i Norge ...

Smaksbomber

15.06.2016

Norske jordbær er i en særklasse. De smaker bedre enn jordbær fra andre land. Vi fryder oss når jordbærsesongen er i ...

Fremtidsrettet oldtidsmat

26.02.2016

Belgfrukter er smarte og små, og ”grønne” som få. De er en viktig del av klimaløsningen og spiller en nøkkelrolle for ...

Frist oss med epler!

25.08.2015

Norske epler handler om sesong. I fruktens rike kan lite måle seg med norske epler. Bare synd sesongen er så kort og at ...

Vi velger vegetar

29.02.2016

I uminnelige tider har mennesker rundt om i verden hatt et plantebasert kosthold. På tross av geografiske, kulturelle ...

Dette bør du vite om olivenolje

07.06.2015

Vi liker dårlig når noen tukler med matvarene våre. Olivenolje er et slikt produkt, der lav pris gjør det vanskelig å ...

Vannkefir for fordøyelsen

27.11.2014

Vannkefir er en melkesyregjæret drikk med lange tradisjoner. Den er en god hjelper i de tider hvor vi konsumerer tungt ...

Naturlig eddik

27.11.2014

Eddik er en sur væske som dannes av eddiksyrebakterier i møte med alkoholholdig væske. I romtemperatur starter da en ...

Riktig kost for spreke unger

26.11.2014

Vi er mer opptatt av mat og sunt kosthold enn noen gang. På idrettsarenaen derimot serveres næringsfattig og energitett ...

Våre tapte næringskilder

03.06.2014

Jo Robinson, skribent og forfatter, har brukt ti år og lest over 6 000 forskningsrapporter og artikler før hun ga ut ...

Hvorfor økologisk frukt og -grønt?

14.04.2014

De fleste som får øynene opp for økologisk mat begynner med frukt og grønt. Det er stor forskjell på hvor mye frukt og ...

Hvorfor økologiske meieriprodukter

27.03.2014

Rørosmeieriet har opplevd en fenomenal vekst med sine økologiske meieriprodukter. De kunne omsatt mer hvis tilgangen ...

Gamle kornsorter

23.09.2013

De siste årene har vi sett en økt interesse i gamle kornsorter. Her er en oversikt over de mest kjente typen og deres ...

Naturlig konservering av kjøtt

23.09.2013

Bearbeidete kjøttprodukter som skinker og pølser tilsettes vanligvis det omdiskuterte stoffet natrium nitritt for ...

Næringsrikt lam fra nord

18.06.2013

Klimaet her nord påvirker den kjemiske sammensetningen hos beiteplantene. Lange, lyse sommerdager og kalde netter gir ...

Sunt kjøtt med sunt fôr

14.04.2013

Forbruket av kylling har økt kraftig. Hver fjerde middag nordmenn spiser er nå basert på denne råvaren. Myndighetene ...

Liten og god

05.03.2013

Kjente og mer ukjente produkter har gjort meieriet på Røros ettertraktet og landskjent. Det eneste meieriet i hele ...

Upasteurisert melk

26.02.2013

Er upasteurisert melk, eller rå melk som det også kalles, farlig så det ikke bør selges? Melkebønder som leverer ...

Helsedråper

11.02.2013

Ingen annen råvare kan skryte av å være like livgivende som melk. Melk er et av de første ordene vi lærer, og like ...

Barn og matglede!

06.06.2012

Slipper du barna til på kjøkkenet? Lar du dem smake på råvarene? Har du lært dem hvordan eddik lukter, sitron smaker? ...

Null stress bedre kjøtt

07.05.2012

Dyr som slaktes på gården smaker bedre, er mørere og har bedre holdbarhet, viser nye undersøkelser. Mobil slakting er ...

Alternativer til hvitt sukker

13.04.2012

Hvitt, raffinert sukker er ikke bra for oss. Vi vet det, likevel vil vi ha det. Jo mer sukker vi spiser, desto større ...

Ekte varer fra Røros

12.04.2012

To tonn økologisk smør klarte det nyetablerte Rørosmeieriet å produsere og selge i 2002. I år regner de med å nå 60 ...

Kombucha – levende te

14.03.2014

Hvis vi går tilbake til gresken, noe vi innimellom godt kan gjøre, finner vi at ordet symbiose betyr “med livet”. I ...

Bra å vite om kanel

18.12.2013

Det er stor interesse for kanel i førjulstiden. På Facebooksidene til Ren Mat i fjor var 18 000 innom for å hente ...

Smak av god sjokolade

09.12.2013

Verden vil gå tom for kakaobønner i 2020 slo sjokoladeeksperter fast da de møttes på en internasjonal konferanse i ...

Geitost

18.04.2013

Geitemelken har alltid stått i skyggen av kumelk her i landet. Men de siste årene har geita fått mer oppmerksomhet både ...

Tran er en ferskvare

24.11.2012

Tran bør vi ta. Ikke for mye, men en liten slurk hver dag har vi godt av. Noen ivrige sjeler i Trøndelag har tatt opp ...

Hva er iskrem?

13.07.2012

Ekte fløteis fremstilles av fløte, melk, sukker og egg, og ekte smaker av ordentlige råvarer som vanilje, jordbær eller ...

Margarin og smør, ikke ett fett

27.03.2012

Vi tror mange ikke har lest det som står med liten skrift på margarinpakkene. Margarin er et ”hi-tec-matprodukt", ikke ...

Logisk kjøtt

24.11.2016

Ser vi på beitedyr som en romantisk etterlevning fra et gammelt jordbruk? Det lyder både logisk og lurt å satse på ...

Virkningsfulle dietter

22.11.2013

Dietter og slanketips fyller spalter og forsider og selger stadig godt. Sjelden er det noen som i all enkelthet råder ...

MatLab i Trøndelag

14.04.2013

Mer kalsium enn ost, mer jern enn biff, rikholdig på antioksydanter, og med påviste gode helseeffekter. Tang og tare ...

Myter om melk

24.02.2013

Melkefett har lenge fått skylden for hjerte- og karsykdommer. Men forskningen har tatt en ny vending. Flere store ...

Salt på maten

06.06.2012

Fra leger og kostholdseksperter blir vi fortalt at vi spiser så mye salt at det er skadelig for helsa. Men sjelden ...

Se til Danmark

10.05.2012

Noen ganger får jeg lyst til å flytte til Danmark. Jeg lurer på hva det er med danskene og deres evne til å ligge så ...

Økologisk oppdrettsfisk

04.05.2012

Det er fokus, men antagelig ikke stort nok, på hvilke skader fiskeoppdrettsnæringen påfører naturen. Et stykke på vei ...

Gå for det ville!

01.05.2012

Er det mulig å ta hensyn både til miljø, klima, rettferdig fordeling og dyrevelferd og fremdeles kose seg med et godt ...

Umami er den femte smaken

27.04.2012

Den store smaken, som alle kjenner men få kan sette navn på. Hvis du lurer på hvordan umami smaker, så legg merke til ...

Fett nok

15.05.2015

Debatten tar aldri slutt; er mettet fett farlig eller er det ikke? Folk er forvirret, og så lenge ernæringsmyndighetene ...

Nøtteliten

18.11.2013

Nøtter med skall er sunnest fordi næringsstoffene bevares bedre. Men de færreste knekker nøtter selv, utenom til jul. ...

Rosenkål

21.09.2012

En imponerende grønnsak, denne kålen, planten kan ha opptil 60–70 små kålhoder på én stengel. Sunn og spesiell.

Rå, ren mat

11.09.2012

Alle ønsker å være friske og ha mye energi. Noen har funnet ut at ubehandlet, rå mat er det riktige å spise for å oppnå ...

Spis mer østers!

07.05.2012

Vi oppfordres av Havforskningsinstituttet til å lete etter Stillehavsøsters som er i ferd med å foreta en "unfriendly ...

Kostråd for bedre folkehelse

05.05.2012

"Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer", skrevet av helsemyndighetene, konkluderer med at ...

Advarer mot genmanipulert mat

28.04.2012

– Det kan være en sammenheng mellom genmanipulert mat og den eksplosive økningen av allergikere i USA og Australia, ...

Den aller første maten

17.04.2012

Selv det enkleste innen matlaging har for mange fått noe skummelt, alkymiaktig over seg. Vi tror at vi ikke kan lage ...

Benzosyre hemmer vekst

18.04.2013

Eksperter er bekymret over at norske barn får i seg for mye av konserveringsmiddelet benzosyre. Benzosyre kan virke ...

Helseeffekter av økologisk mat

23.10.2009

Hva er økologisk mat? Er det sunnere? Smaker det bedre? Har det noen helseeffekter? Når blir det økologisk? Når man ...

Samarbeidspartnere

Annonsører