Benzosyre hemmer vekst

18.04.2013

Eksperter er bekymret over at norske barn får i seg for mye av konserveringsmiddelet benzosyre. Benzosyre kan virke hemmende på veksten og finnes i mye barn spiser til daglig.

Benzosyre står ofte merket med følgende betegnelser; natriumbenzoat (E211), kaliumbenzoat (E212) og kalsiumbenzoat (E213). Natriumbenzoat er det mest vanlige.

Velbrukt konserveringsmiddel
Benzosyre er det mest brukte konserveringsmiddelet i dag. Det finnes også naturlig i tyttebær. Stoffet hindrer muggutvikling i maten, og sørger for at mat kan holde seg i opptil flere måneder etter at forpakningen er brutt. – Slike konserveringsmidler er helt nødvendige for at logistikken skal fungere, sier Sindre Moe i Food Innovation AS. Han jobber med å utvikle nye matvarer, alt fra kaker til gelé.

Noen produkter med tilsatt benzosyre
• Cola light
• Saft uten sukker fra Lerum
• Olden vann med smak
• Imsdal vann med smak
• Leverpostei fra Gilde
• Idun Ketchup (både med og uten sukker)
• Idun Sennep
• De fleste typer majones og kaviar
• Syltetøy fra Eldorado
• Ulike typer dressing
• Ulike typer salater, som italiensk salat

Det står sjeldent benzosyre på pakningen eller flasken.
Ofte ser du følgende betegnelser; natriumbenzoat (E211), kaliumbenzoat (E212), kalsiumbenzoat (213). Natriumbenzoat er det mest vanlige.

Hemmer naturlig vekst
Selv om benzosyre er et helt lovlig konserveringsmiddel, har det sine baksider. Forskning fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) viser at små barn, særlig dem under tre år, får i seg for store mengder av stoffet. Dette kan hemme deres naturlig vekst og vekt.
– Det er bekymringsfullt å se at små barn i dag får i seg mer benzosyre enn det vi regner som forsvarlig, kommenterer Trine Husøy. Hun forsker på tilsetningsstoffer ved VKM.
Benzosyre benyttes i fremstilling av brus og leskedrikker uten sukker, og i smakssatt flaskevann fra både Olden og Imsdal. I tillegg finner vi det i noen typer leverpostei, majones, kaviar, ketchup, sennep, syltetøy, bananpålegg, gelé mm.

Drikk rent vann
Også Mattilsynet bekymrer seg over norske barns inntak av benzosyre. I følge Ingvild Tømmerberg, skal det ikke mer enn en halv liter benzosyreholdig drikke til for å overstige den forsvarlige mengden. – Vann er den beste tørstedrikken, sier Husøy til Forbrukerinspektørene. – Og da mener vi rent vann, gjerne fra springen.

Mangler oversikt
Selv om forskningen har avdekket urovekkende resultater, medgir både Vitenskapskomiteen og Mattilsynet at de mangler oversikt over hvilke typer produkter som inneholder benzosyre.
– I dag har vi ikke kontroll over alle produkter som inneholder stoffet. Vi vet at det er mye brukt i kosmetikk, tannpasta og hudkremer til barn. Derfor er det satt i gang et nordisk samarbeidsprosjekt for å kartlegge omfanget av bruken av benzosyre, forteller Husøy.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører