Den aller første maten

17.04.2012

Selv det enkleste innen matlaging har for mange fått noe skummelt, alkymiaktig over seg. Vi tror at vi ikke kan lage like god mat som matfabrikkene. Selvfølgelig kan vi det!

Helt fra det første tilskuddet av annen mat enn morsmelk eller -erstatning, kan du introdusere barnet ditt til hjemmelaget mat. Stor variasjon av økologiske kornsorter gjør at babyen ikke trenger å spise den samme grøten dag etter dag. Hvis barnet ditt får nok morsmelk behøver du ikke starte med grøt før etter fire–fem måneder. Ferdiggrøter (økologiske) er greit nok og lettvint i mange situasjoner, men gir du kun dette blir det fort ensformig kost. Til daglig er det både rimeligere og sunnere å lage grøten selv.

Knus korn, tilsett vann
Vi vet fra arkeologiske funn at europeiske steinaldermennesker serverte grøt til sine barn og seg selv. Metoden er i dag like enkel som den gang: Knus korn, tilsett vann og la det koke noen minutter. Knuse kornet selv slipper vi i dag. Barnematspesialist, kokebokforfatter og matkursholder Margit Vea mener at småbarn i ekstrem utvikling av kropp og hjerne trenger variert kost, med så mange komponenter som mulig, selvhøstet fra naturen eller økologisk dyrket selvfølgelig.

Margit Vea har lang fartstid som kursholder for nybakte foreldre. Hun mener bestemt er at vi ikke så lett skal ty til ferdigmat for de minste og erfarer at bare inspirasjonen er vekket, opplever foreldre at det er like lett å lage barnemat og grøt på skikkelig vis. Stadig får hun høre at barn som har fått hjemmelaget grøt slett ikke liker å få servert "industrigrøt" og at de spiser mer variert mat senere i oppveksten også. Ta gjerne kontakt med henne for et kurs i barnematlaging hvis du er usikker.
Nyttig informasjon om sunn barnemat
finner du her.

Lag selv
Den beste måten å ha kontroll på hva du serverer til en som skal vokse seg stor og sterk, er selvfølgelig å lage maten selv. Du serverer jo dessuten mer enn bare føden; holdninger til smak og matlaging bør begynne tidlig. For deg selv er det fint å innarbeide gode vaner med å lage maten fra bunnen av, og venne deg til å sette av den lille ekstra tiden dette tar.

Smaksvindu
For de minste er grøten et slags overgangsrite mellom morsmelk og kjøttkaker. I mangel av tenner, eller med bare noen ganske få, må babymat være myk og lett å svelge. Det betyr ikke at maten skal være fri for motstand og tekstur. De som forsker på småbarn og mat mener at det finnes et «vindu» omtrent ved 4-8 måneders alder hvor barn er spesielt mottakelige for smaksinntrykk. Da har man en mulighet til å prege det nye mennesket til å like og akseptere forskjellige smaker.

Tilsett tørket frukt
Kok grøten med moset, tørket økologisk frukt, særlig aprikos, som er en fantastisk kilde til jern, anbefaler Margit Vea. Velg ulike typer tørket frukt for å variere den daglige smaken. Det er viktig at disse er økologiske, og ikke tilsatt noe form for konserveringsmiddel. Økologiske gulrøtter og poteter kan du også begynne forsiktig med, godt moset.

Hirsegrøt
Fra 5-6 mnd
2–3 porsjoner

På grunn av høyt nivå av jern, samt fravær av gluten, er dette en fin grøt å begynne med. Grøten kan oppbevares opptil fire dager i kjøleskapet og røres ut med fersk morsmelk ved hver servering. Tilsett gjerne bær eller moset frukt etter hvert.

3 dl vann
1 dl hirseflak
eventuelt 1 ts jomfruolje, økologisk

Kok opp vann og tilsett hirse. La koke et par minutter. Avkjøl og tilsett morsmelk eller morsmelkerstatning. Lag større porsjon hvis du lager opp for flere dager.

Bløtlegg kornet
I korn er det mange vitaminer og mineraler, både sink, silisium, magnesium, kalsium og jern. Disse mineralene er bundet opp av noe som heter fytinsyre, som beskytter planten. Mennesker klarer i liten grad å ta opp disse mineralene i fordøyelsen, med mindre vi legger kornvarene i bløt en tid. Vannet ”vekker” nemlig enzymet fytase, som bryter ned fytinsyren og frigjør næringsstoffene. Det kan være lurt å bløtlegge sammalt mel, fullkornsmel og havrekorn over natten. Glemte du det, vil det likevel være bra å la kornvarene få en halvtime sammen med vann mens du gjør morgenstellet.
Fytinsyre brytes også ned av syre. Når barnet er stort nok til å spise yoghurt, vil syren hjelpe til med å frigjøre mineralene. Mineraler er helt nødvendig, både for barn og voksne, så det er lurt å bruke økologisk yoghurt eller cultura på müslien din også.

C-vitamin+jern
C-vitamin fremmer opptaket av jern som korn er en rik kilde til. Ved å spise noe med C-vitamin sammen med mat som inneholder jern, nyttiggjør man seg bedre av jernet. Kiwi, jordbær, eple, banan, aprikos og lichi inneholder alle endel C. Blåbær inneholder mye sunne stoffer, men ikke C–vitamin. Det å smyge inn litt av alle disse forskjellige smakene i grøten, én av gangen, tidlig er lurt.

Fett
Småbarn får ofte for lite fett, og en sunn fettilsetning er ekstra virgin kokosolje som helsekostforretningen selger, som også gir deilig smak til grøt og middagsmat. Eller en teskje med oliven jomfruolje. Husk at spebarn kan begynne med tran fra de er fire uker gamle. Det er lurt å starte tidlig.

Økologisk korn
Når du skal lage din egen barnegrøt kan det være nyttig å rydde plass til fem-seks kornsorter; rismel, havremel og -gryn, hirseflak, svedjerug, quinoa og spelt fullkornsmel, alt selvsagt økologisk. I tillegg er det fint å mose bakte eller kokte epler, pærer og fryse ned i små porsjoner. En terning kjøler ned den ferdigkokte grøten raskere, slik at den sultne kroppen får mat fort.
Gi barnet ditt matlyst og unn dem denne gode starten på livet med sunn føde og varierte smaker. Men du skal også vite at risikoen for at barnet ditt ikke vil ha ferdiggrøt er stor!

Speltgrøt
Fra 8 mnd
1 porsjon

Spelt er lettere fordøyelig enn hvete, og inneholder mye jern. Du kan også blande inn svedjerug eller andre kornsorter også, for å variere smak og konsistens.

4 ss økologisk spelt, fullkornsmel
2 dl vannEventuelt tilsatt
1 ts økologisk smør, kokos eller jomfruolje

Kok opp i fem minutter og avkjøl, gjerne med litt ekstra morsmelk eller erstatning. Bland inn fettet til slutt og bland gjerne fruktpuré i også.

Grovmelsgrøt
fra 6 mnd
2 porsjoner

2 ss sammalt hvete eller svedjerud eller andre urkorntyper
1 dl vann
1 dl morsmelk/–erstatning
1 ss banan- eller eplepuré

Bløtlegg melet i en time før koking, jernet blir mer tilgjengelig.

Bland sammalt mel, vann og melk i en kjele. Kok opp under omrøring. La grøten koke 6-7 minutter.
Rør banan- eller eplepuré til slutt. Spe med mer melk hvis barnet synes grøten er for tykk.

Ris – eller maisgrøt
Fra 5-6 mnd
2 porsjoner

Vær oppmerksom på at maismel ikke er det samme som maisenna og at det finnes "norskere" alternativer til mais og ris.

2 ss ris–/maismel
2 dl morsmelk–/erstatning
4 ts eplemosBland melk og maismel.

Kok opp mens du rører og la grøten koke på svak varme 5 minutter. Tilsett litt mer morsmelk under avkjøling. Mos eplepureen gjennom en sikt, og bland to ts av den i grøten. Resten kan fryses i iskuber til senere bruk. Mål opp ca 4 ts i hver kube. Du kan også mose fersk banan i, fairtrade/økologisk selvfølgelig.
Havregrøt
Fra 6–8 mnd
2 porsjoner

De minste kan få denne med bare havremel, fullkornsmalt, mens de større kan få en blanding av mel og flak. Fra 8 mnd bare flak.

3-4 ss havremel /–flak
2 dl vann
Eventuelt tilsatt
1 ts økologisk smør, kokos– eller jomfruolje.

Kok som grovmelsgrøten.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører