De nye møllene

12.04.2012

De siste årene har vi sett en motreaksjon mot sentraliseringen og industrialiseringen av møllevirksomheten her til lands. Flere småmøller sørger for tilgang på klassiske konsorter og økologisk og biodynamisk mel.

– De store bedriftene har gjort en alt for dårlig jobb på økologisk korn, sier Anders Næss daglig leder for  Økologisk Spesialkorn. Med base i Sigdal satser de på å foredle og omsette økologisk korn. – Spesialkorn er mye mer enn spelt, sier Næss. Han nevner enkorn, emmer og svedjerug. – Vi er interessert i å male sorter som de store møllene ikke bryr seg om, og tilbyr spesialmel til seriøse håndverksbakere.

Mølle på stabburet
Andre har etablert møller for å kunne male bare sin egen kornproduksjon. En av dem er Johan Swärd i Brandbu på Hadeland. – Korn inneholder fett, derfor skal mel behandles som ferskvare. Vi maler partier på ti til tyve kilo og selger til faste kunder, sier Swärd. Mølla hans er et rom i stabburet med to små steinkverner og ei sikt. Alt er godkjent av Mattilsynet.
– Da vi søkte om godkjenning av egen mølle var det åpenbart noe Mattilsynet ikke hadde vært borti før, sier Swärd og ler. Han selger mel til faste kunder som stikker innom gården, og til barnehager som abonnerer på sekker med ferskmalt mel. Til sammen blir det 2-3 tonn mel per år.

Småindustri på Hurum
Hurum mølle med opp til 1000 tonn mel per år, er i den andre enden av skalen for småmøller. Etter en brann ble den satt i stand som en moderne bidynamisk mølle. Møller John Arne Johansen maler både biodynamisk og økologisk korn. – Vi er en fullskala mølle med moderne pakkemaskiner, og gjør alt klart for dagligvareforretningene, forklarer Johansen. Hovedandelen av kornet som males på Hurum er importert. Mølla pakker også importert korn og flak i forbrukerforpakninger for ALMA.

Les mer om Anders Næss og Økologisk Spesialkorn

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører