Rent mel i posen

12.04.2012

Duften av nykvernet mel henger i rommet, og bringer tankene til en gammeldags, pittoresk mølle med kvernestein. Men det er ikke mye som minner om gamle dager i Holli Mølle - bortsett fra nettopp steinen. Og mølleren selv.

 – Stein knuser og kverner kornet på en måte som beholder næringsstoffer og enzymer bedre enn i en stålkvern, forklarer møller Trygve Nesje. Han har drevet økologisk kornproduksjon i åtte år, og er mannen bak Holli Mølle i Spydeberg i Østfold.

Håndtverk og teknologi
Den økologiske mølla er høyteknologisk og datastyrt - hver eneste melpose har sporing, men det gamle håndverket ligger i bunnen.
– Kjenn den lukta! Ikke noe lukter så godt som nykvernet emmer, sier Nesje. Han minner mest om en vinsmaker der har lukter, ser og kjenner på konsistensen av det nykvernde melet. Hvert kornslag er individuelt, og trenger sin tid for å kvernes riktig. – Det må ta den tiden det tar, uten at kvernene går varme, forklarer mølleren. Her skal det være godt håndverk gjennom hele linja.

– Håndverket lærte jeg av en gammel 5. generasjons møller fra Ise utenfor Sarpsborg, sier Nesje. Han startet med en enkel bordkvern i 2003. I 2007 sto mølla med tre datastyrte kverner og 21 siloer med sporingsmuligheter ferdigbygget inne på låven. Underveis har han samarbeidet med andre økologiske møllere i Norden, blant andre Jørn Ussing Larsen samt den nordiske genbanken i Malmø. I Sverige har de tatt vare på de gamle, originale kornsortene.

Kjempedurum fra farao
Nesje har vært økologisk kornbonde siden 2001, tidligere drev han konvensjonelt. Han ønsket seg større agronomiske utfordringer, og ville lære seg et nytt yrke slik at han kunne flytte årsverket sitt hjem til den 150 mål store gården. – Å drive økologisk er mer krevende; du må forstå jorda, plantene og naturen på en annen måte. Du må tenke bærekraftig og mer langsiktig.

Siden mølleryrket var i ferd med å forsvinne her i landet, ønsket han å føre denne tradisjonen videre. Og mens lokale økologiske bønder står for kornleveransenen til Holli Mølle, bruker Nesje sine egne kornåkre til å eksperimentere med opprinnelige, urgamle korntyper. Han stikker neven ned i en kornsekk. – Se her, er de ikke flotte? Det er kjempedurumhvete, samme type korn som de fant da de gravde ut pyramidene i Egypt. Det lå i gravene til faraoene.

– Jeg bruker de opprinnelige korntypene som ikke er tuklet med. De har gode allelopati-egenskaper. Kornet skiller selv ut et kjemisk stoff i røttene som fortrenger ugress, forklarer han. Foreløpig jobber han med hvetekorntypene spelt, emmer, og enkorn i tillegg til rug og bygg. – Jeg prøver å finne ut hvilke typer som egner seg best til bakst, avslutter han.

Les mer om Holli Mølle

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører