Liten og god

05.03.2013

Kjente og mer ukjente produkter har gjort meieriet på Røros ettertraktet og landskjent. Det eneste meieriet i hele Norge som satser på å levere kun økologiske produkter har hatt større suksess enn de kunne drømme om.

Der er ikke bare akutte smørkriser som gjør at Rørossmøret ofte er utsolgt i din lokale butikk. Nordmenn har virkelig fått smaken på godt smør. Kvaliteten og den gode smaken er det råvarene og behandlingen som avgjør.
– Smøret vårt er bare tilsatt syrnet fløte og havsalt, sier meieri bestyrer Trond Vilhelm Lund i Rørosmeieriet. – Men smaken kan variere. Sommersmøret er annerledes enn vintersmøret, siden sommermelk fra kyr på friskt gressbeite gir en annen fettsammensetning enn vintermelka. Vi bruker bare økologisk melk, hovedsaklig fra Røros-traktene, og vi går aldri på kompromiss med kvalitet. Men vi trenger mer melk og ønsker og håper på økt økologisk melkeproduksjon her i Rørostraktene. Behovet vårt er større enn det lokalproduksjonen dekker per i dag, sier Lund.

Ren Mat tester økologisk smør
Tine har lansert økologisk smør, så nå finnes to alternativer i de fleste butikkene. Næringsinnholdet er tilnærmet likt, men Røros Smør inneholder noe mer salt. Dette er imidlertid uraffinert havsalt som er mer næringsrikt enn vanlig salt. Øvrige ingredienser i smøret er de samme, men rørossmøret er laget av økologisk uhomogenisert surrømme som gir en mer syrlig smak. Det blir også mindre ”kompakt” enn smør laget på fløte. Røros Smør har en rundere smak enn Tines smør som er mer nøytralt. Både mengde og type salt i smøret bidrar nok også til den gode smaken på Røros Smør. Røros Smør, som kommer i pakninger på 250 g, mens Tines er 180 g. Så selv om det umiddelbart ser ut som om Tine er billigere, er det ikke tilfelle.

utropstegn miniVår vurdering er at Rørosmeieriet kommer best ut både på smak og pris, men vi er veldig fornøyde med at Tine endelig lanserer nye økologiske produkter!

Rørosmeieriet startet opp i 2001, og har i dag 14 ansatte. De produserer smør, tjukkmjølk, rømme, skjørost, cottage cheese, melk og fløte. De lager også yoghurt, men foreløpig kun til storhusholdning.

Skånsom produksjon
En liten produksjon blir ofte bedre enn en stor.
– Våre produkter er ikke standardiserte, forteller Lund. – Vi blander for eksempel ikke ut rømmen med melk til standard fettprosent, så vår rømme inneholder rundt 39 prosent fett og er kokestabil, i motsetning til industrifremstilt annen rømme.
– Hva er den store forskjellen på dere og de store meieriene?
– Vi bruker kun økologisk melk som i hovedsak ikke har reist langt og som er skånsomt behandlet. Dette er den beste oppskriften for å lage gode produkter, og det som kommer nærmest opp til den tradisjonelle råvaren og metoden som ble brukt før i tida. Alle syrningsprosessene foregår langsomt og på den naturlige måten. Fløten som separeres fra melka på mandag, får lov til å stå i fred og ro og syrne helt til fredag, før smøret kinnes. Det vanlige i dag er at prosessene forseres for å spare tid og dermed penger, sier Lund, som har jobbet mange år i Tine.
– Her på Rørosmeieriet holder vi fast på at prosessene skal foregå naturlig. Det gir en helt annen og mye bedre aroma. Når melka håndteres skånsomt, uten homogenisering, bare lavpasteurisering, får vi også de sunneste melkeproduktene. Proteiner og fettkuler forblir hele. Da beholdes mer av næringsinnholdet – og den gode smaken.

Tjukkmelken blir til
Da Tine la ned meieriet på Røros, så de ansatte og eierne – melkebøndene i fjellregionen – en sjanse og grep den. De ville ta vare på og foredle melken som ble produsert i området. Spørsmålet om hva de kunne levere som var unikt gikk også ut til Bondekvinnelagene i distriktet, og resultatet ble at ti budeier møttes på Tolga med hver sin tettekultur. Tettekulturen er nedarvet fra setertradisjonene i fjellbygdene. Det var slik de før i tiden kunne bevare melken. Tette inneholder syrningsbakterier som utvikles fra planten Tettegras. Bladene ble lagt i en bolle og overhelt nysilt melk. Med tette blir melken mindre sur enn med konvensjonelle syrningskulturer. Budeiene testet dem alle sammen, og fant frem til den kulturen som hadde den helt riktige smaken. Denne tok de vare på og Tine hjalp til med det tekniske. Den økologisk tjukkmjølken produseres på denne kulturen den dag i dag. Tjukkmjølk er et produkt mange har lært seg å sette pris på – enten bare som drikke eller over frokostblandingen. Økologisk Tjukkmjølk fra Røros var det første produktet i Norge som fikk tildelt merket “Beskyttet geografisk betegnelse”.

Bred distribusjon
I over ti år nå har Rørosmeieriet levd opp til sine verdier, ekte, kreativ, troverdig, effektiv, og trutt og sikkert har de styrket sin posisjon. Etter flere år med positive resultater vil de i 2013 gjøre sin hittil største investering; 6-7 millioner kroner frem mot sommeren. Siden oppstarten i 2001 har meieriet behandlet (pasteurisert) melk og fløte på utstyr som fulgte med fra Tine, og som de nå vil skifte ut før det over 40 år gamle utstyret stopper opp. Da Tine la ned produksjonen var det 10 ansatte som måtte finne seg annet arbeid. I dag har meieriet 14 faste på lønningslisten.
– Ved oppstarten var vi kun fire og vi sa litt spøkefullt at vi skulle skape flere arbeidsplasser på Røros enn Tine hadde hatt. Jeg synes det er artig at vi har klart det, sier driftsleder og gründer Arnt Langen. Rørosmeieriet har hele tiden hatt et godt samarbeid med Tine og kjøper plass i deres distribusjon. Det betyr at produktene i prinsippet kan være tilgjengelige overalt der Tines produkter selges. Finner du dem ikke i din butikk er det bare å spørre etter dem.
– Vi merker på salget at folk er blitt mer kvalitetsbevisste, sier meieribestyrer Lund. – En sammenlikning på pris ser ikke ut til å ha noen vesentlig betydning. Ved siden av smak, representerer våre produkter verdier som framtida vil verdsette, sier Lund.

Rørosmeieriet kan du lese mer om her.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører