Margarin og smør, ikke ett fett

27.03.2012

Vi tror mange ikke har lest det som står med liten skrift på margarinpakkene. Margarin er et ”hi-tec-matprodukt", ikke et naturprodukt slik smør er.

Opprinnelig var det keiser Napoleon III (nevø av den store Napoleon) som tok initiativet til å lage en erstatning for smør på slutten av 1860-tallet. Smør inneholder mettet fett fra melka, og er derfor i fast form ved romtemperatur. Margarin lages av matoljer, som er flytende i romtemperatur.

Herdet fett
Først ble det brukt storfetalg til margarinproduksjonen. På begynnelsen av 1900-tallet lærte industrien en svært viktig prosess, nemlig herding av fett. Ved å tilføre hydrogenatomer til hvert fettmolekyl blir flytende olje til fast fett. For Norge var dette godte nyheter. Vi hadde mengder av hvalolje og sildeolje. Derfor ble landet en en margarin-nasjon, med nesten 90 margarinfabrikker på det meste.

Kjemikalier og aromastoffer
Herdingen av fiskeolje og planteolje lagde såkalte transfettsyrer, som vi i dag vet er det mest skadelige fettet for hjertet. Etter alt bråket om transfettsyrer har industrien funnet nye metoder, som foreløpig ingen har avslørt som skadelige. Men en rekke kjemikalier som heksan, fosforsyre, metanol og nikkel brukes i margarinproduksjonen, og det er funnet rester av skadelige stoffer i det ferdige produktet.

Smakløst
Margarin er i utgangspunktet fargeløs og smakløs. Derfor tilsettes smaksstoffer (aroma) for å etterligne smørsmaken. Når de reklamerer for margarin med ”ekstra smak” er det selvsagt bare mer aromastoffer som er tilsatt. Bare juks, altså. For å få ”smørfargen” brukes E 160a, syntetisk framstilt gulrotfarge. I tillegg brukes E 322 Lecitin (finnes i egg og soyabønner) som får fett og vann til å blandes. E 471 er fettstoff som hjelper til med konsistensen. 

Så kom slankebølgen
I lettmargarin er halvparten av fettet erstattet med vann. Vannet må ”bindes” så det ikke skiller seg fra fettet. Her brukte man lenge gelatin, men etter kugalskapsskandalen bruker man nå E 440 Pektin. Dette er et stivelsesmiddel som utvinnes fra frukt. Fett har god holdbarhet, men ikke hvis du pisker inn vann. Derfor brukes det konserveringsmilder i lettmargarin. E 202 Kaliumsorbat er mest brukt. Dette stoffet brukes i svært mange matvarer, og som alle stoffer som skal hemme vekst av bakterier, kan det gi skadelige effekter ved store inntak. En arbeider ”på gølvet” i en av de gjenværende margarinfabrikkene sa til meg at etter å ha sett hva som var oppi, spiste han aldri lettmargarin.

Smør eller margarin?
Hva er sunnest. Forskningen og ekspertenes råd spriker. Debatten om mettet og umettet fett er ikke enkel. Igjen er det spørsmål om tro og tvil. Min egen konklusjon er å bruke smør, olivenolje og rapsolje. Smør er et naturprodukt. Margarin er tilsatt kunstig smak for å ligne på smør. Det blir aldri noe annet enn en dårlig erstatning.

 

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører