Naturlig eddik

27.11.2014

Eddik er en sur væske som dannes av eddiksyrebakterier i møte med alkoholholdig væske. I romtemperatur starter da en gjæringsprosess. Alt fra sprit, øl, vin, malt og de fleste alkoholholdige væsker kan omdannes til eddik ved å skape riktig miljø for eddiksyrebakteriene. Eddik kan brukes til mye mer enn dressing. Og den aller sunneste kan du lett lage selv.

Du får kjøpt mange typer eddik og de fleste er pasteuriserte. Upasteurisert eplesidereddik kan kjøpes i noen helsekostbutikker. Denne vil ha de probiotiske sporene intakt, og vil derved være ekstra potent om du ønsker å få i gang en gjæringsprosess. I en upasteurisert eddik vil du se at væsken er uklar og noe grumsete, mens en pasteurisert eddik vil være klar. Den blir filtrert før pasteurisering, og vil være uten levende eddiksyreproduserende bakterier som har den gode effekten på fordøyelsen.

De organiske syrene i eddik stimulerer til økt forbrenning ved at magesyreproduksjonen økes. I tillegg vil syrene nøytralisere enzymet amylase i munnhulen, noe som bidrar til at du fordøyer karbohydrater saktere. Derfor har eddik rykte på seg for å være slankende, og med god grunn. Franskmenn og italienere har tradisjon for å spise brød dyppet i olivenolje, i tillegg til vineddik. Dette er en god start på måltidet som altså gjør det lettere å fordøye resten av måltidet. En grønn salat med dressing som inneholder eddik og fett gjøre samme nytte. Men husk å spise salaten som en start på måltidet!

Det er enkelt å lage eddik. Har du en rest av rød- eller hvit vin,behøver du bare å tilsette tre spiseskjeer

kjøpe - eller egenlaget eddik, og sette dette til gjæring. Dekk glasset eller flasken med et klede mens den gjærer, og sett kork eller lokk på når du synes den er syrlig nok. Det er viktig at væsken har tilgang på oksygen i gjæringsperioden. Eplesidereddik lages også i all sin enkelhet ved å juice epler og la væsken stå i et glass eller en skål tildekket, men ikke lufttett i tre uker. Selvfølgelig kan også ferdig, økologisk eplesaft brukes. Når du ikke tilsetter en spesiell kultur for å få i gang gjæringsprosessen kalles det spontangjæring. Naturen gjør jobben helt alene. Under normale omstendigheter tar det minst tre uker før den blir til eddik, noen ganger tar det lenger tid. Det skal smake syrlig uten å ha skarp smak.

I tillegg til å ha en helsebringende effekt på kroppen kan eddik brukes som et universalmiddel i hjemmet. På grunn av eddikens høye innhold av syrer, vil den drepe de fleste former for mugg og bakterier og gi en fin glans på glass og glatte flater. Derfor er det lurt å ha et par skjeer med eddik i skyllevannet når du vasker vinduer.

Tre gode råd

1. Drikk en eddikshot før hvert måltid, bestående av 1 ss eddik og 1 dl vann.
2. Har du renset rødbeter eller andre fargestoffer som sitter fast under neglene, er det bar å dyppe fin­grene i bolle med vann tilsatt 2 ss eddik og fargestoffene vil løsne etter kort tid. Lukt etter å ha kuttet løk vil også forsvinne.
3. Et enkelt husråd er å blande en sprayflaske med eddik og vann, halvparten av hver. Tilsett gjerne noen dråper eteriske oljer for frisk duft. Noen eteriske oljer har også antibakteriell effekt, som for eksempel tetre eller lavendel. Et hjemmelaget universalmiddel som er et langt bedre alternativ for et godt inneklima enn den kjemiske krigføringen med kjøpte vaskemidler som de fleste bruker.

Eddik ti så mangt
• Lag salatdressing i et syltetøyglass, så du har i noen dager. Hell en del eddik og tre deler god olivenolje i glasset, smaksett med en klype salt, Dijonsennep, honning og finhakket hvitløk. Sett på lokket og rist hardt. Oppbevar det på kjøkkenbenken og rist før bruk.
• Bruk eddik i marinader, det mørner kjøttet.
• Er grønnsakene blitt slappe, ha dem i kaldt vann med en skje hvit eddik.
• Ha en teskje hvit eddik i vannet når du koker grønnsaker. Det beholder fargen og hever smaken.
• Pastaen blir mindre klebrig hvis du har en skvett hvit eddik i vannet mens den koker.
• En skje eddik i rypesausen fjerner noe av det bitre.

Eddik som universalmiddel
• Flekkfjerner
• Absorberer vond lukt i alt fra kjøle­skap, kluter, løkfingre til doskålen.
• Åpner tette sluk
• Fjerner kalkdannelse i dusjen
• Vindu, speil og de fleste overflater blir skinnende blanke – marmor er unntaket.

utropstegnAmylase er en gruppe enzymer som spalter stivelse (polysak­karider) til sukker (disakkarider).
Amylase finnes i spytt og i sekresjoner fra bukspyttkjertelen. Den starter virkningen på
stivelse alt i munnhulen. Et forhøyet nivå av amylase i blod og urin kan være et signal
på betennelse i bukspyttkjertelen, såkalt pancreatitt. Kilde: Wikipedia

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører