Rosenkål

21.09.2012

En imponerende grønnsak, denne kålen, planten kan ha opptil 60–70 små kålhoder på én stengel. Sunn og spesiell.

Rosenkål har en særegen, søt, nøtteaktig smak. Opprinnelig kommer den fra området rundt Brüssel hvor den har vært dyrket siden midten av 1700-tallet. Mange land har derfor Brüssel med i navnet.
Rosenkål er hardfør og kan høstes etter at frosten har satt inn. Etter innhøstning er den ikke så lagringsdyktig som andre kåltyper, derfor går mye av produksjonen direkte til frysing.
Rosenkål inneholder noe A- og mye C-vitaminer, i tillegg til jern, folat og kalium, og er en av de mest antioksidantrike grønnsakene du kan spise. I tillegg inneholder den sunne plantestoffer, fytokjemikalier. Når rosenkål kuttes eller tygges, frigjøres glukosinolater og tiocyanater. Disse plantestoffene kan forebygge kreft. Gravide som spiser rosenkål får i seg naturlig folat, som virker forebyggende mot ryggmargsbrokk hos fostre. Noen påstår at de “ikke liker” rosenkål, eller babykål, som noen sier, men prøv å servere dem med sprøstekt bacon, eller lag en puré. Se oppskrift på rosenkål med bacon.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører