Salt på maten

06.06.2012

Fra leger og kostholdseksperter blir vi fortalt at vi spiser så mye salt at det er skadelig for helsa. Men sjelden hvorfor det er skadelig, og ikke hva slags salt.Det mest vanlige saltet er det vi kaller koksalt. Det er raffinert og består nesten bare av natriumklorid. Dette brukes i nesten alle bearbeidede matvarer. Alle vet at sjøvann er salt. Lar vi vannet fordampe sitter vi igjen med havsalt. Dette inneholder spor av alle de stoffene som kloden består av. I naturen er ting i balanse. I havsalt er mengden av natrium tilpasset mengden av kalium. I raffinert salt derimot er det ubalanse. Blant annet er kalium fjernet. Jo mer natrium vi spiser, desto større underskudd får vi på kalium. Ikke rart at vi blir anbefalt tilskudd.

Klumper i saltet
Salt har en tendens til å klumpe seg. Derfor brukes antiklumpemiddel av forskjellige typer, E535, E536 og E538, alle basert på cyanid, blåsyre. Antiklumpmiddel brukes også i andre næringsmidler, som sukker. Selv om det står "grovt havsalt" på pakken betyr ikke det at dette er salt av den sunnere sorten. Havsalt og bordsalt fra Jozo inneholder de samme E–stoffene, E535 og E536. Confecta havsalt inneholder også E536, i tillegg E551 (Silisiumdioksid) som er et ufarlig, naturlig antiklumpemiddel. Men det står ikke på pakken hvor mye det er av hver.

Renere salt
Et salt som er helt uten tilsetningsstoffer, hvitt, smakfullt og lekkert er Maldonsalt. Dette er også sertifisert av engelske Soil Association, en av de strengeste økosertifiseringene i verden. Dette er ganske dyrt, og passer best som bordsalt.
Til å koke med anbefaler vi Helios’ Havsalt som inneholder kun naturlige stoffer. Dette høstes av “saltbønder” ved atlanterhavskysten i Frankrike og Spania. Sjøvann ledes via kanaler inn i et system av dammer, hvor vannet i sommermånedene fordamper. Saltet blir skyflet opp for hånd og lagt til tørk, siktet for grove partikler og tørket med varmluft. Det grove saltet fylles direkte i poser, mens det fine saltet males før det blir pakket.

At det klumper seg litt er et tegn på at det ikke er tilsatt antiklumpemiddel som inneholder cyanid – blåsyre. Når det likevel skal i kokevann eller i matretter i gryta spiller det jo ingen rolle. 1 kg koster ca 30 kroner og du får det i helsekostbutikker.

De fleste av oss bruker mye og unødig salt. Når vi koker grønnsaker eller pasta, f eks. Det meste heller vi ut, det er smart å begynne med mer forsiktig salting etter at dette er kokt. Varm opp pastaen eller grønnsakene med litt god olivenoljeolje og Maldonsalt etter at vannet er helt fra.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører