Se til Danmark

10.05.2012

Noen ganger får jeg lyst til å flytte til Danmark. Jeg lurer på hva det er med danskene og deres evne til å ligge så langt foran oss trege nordmenn. Her i landet har mange et nostalgisk forhold til både matpakken og landbruket. Vi vil helst at ting skal være sånn vi er vant til, foreldre skal smøre matpakke til barna, og bøndene skal drive sånn som før.I København serverer de skole- og barnehagemat og involverer barna i å lage den, som en helt naturlig del av undervisningen. De prioriterer kvalitet og miljø, cirka 70 prosent av all mat i det offentlige er økologisk og målet er 90 prosent innen 2015. I Norge klager folk på at skolene skal bruke penger på mat. Vi må se at maten ikke er en konkurrent til undervisningen, men må være en del av læringen, som Andreas Viestad sier.

På Geitmyra matkultursenter for barn lærer ungene om hvor maten kommer fra, får høste og lage mat selv. Da spiser de mer variert, fordi de vet hva som er oppi gryteretten. Om de likevel ikke vil smake, har de hatt gleden ved å lage, og har ikke vondt av å gå uten mat. Neste måltid spiser de.

Danskene dyrker også mer økologisk enn oss, og har fantastiske Camilla Plum! Hun driver økologisk gård, har skrevet flere bøker og laget TV-serier om mat og hage, også for barn. Har du gått glipp av det, kan du finne inspirasjon til å dyrke selv og kokkelere sunt på deres hjemmeside.

Om mange av bøndene i Norge ikke er med, så er det desto flere urbane initiativer. Geriljahager, Majobo, kurs om mat av ville vekster, kompostkurs, andelslandbruk, og jammen har vi noen Plum-er her i landet også, som Viestad og Margit Vea med sin fine hjemmeside. Jeg trenger kanskje ikke flytte til Danmark likevel, det er bare å dyrke og lage selv, hvor enn vi bor - ta med barna på alt.

Les anmeldelsen av Camillas havebog.

 

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører