Upasteurisert melk

26.02.2013

Er upasteurisert melk, eller rå melk som det også kalles, farlig så det ikke bør selges? Melkebønder som leverer upasteurisert melk mener nei. Mattilsynet åpner for salg, Helse- og omsorgsdepartementet kan ikke bestemme seg.

Salg av upasteurisert fersk melk og fløte ble forbudt i Norge i 1951. I dag er det først og fremst bakterier som kan forårsake ubehagelige matforgiftninger, i verste fall død, man frykter. Noen bønder og forbrukere mener det ikke bør være forbudt å drive organisert omsetning av slike varer. Så lenge vanlige regler for hygiene overholdes, representerer upast­eurisert melk og fløte en liten risk og et sunnere og bedre alternativ enn pasteurisert og mer bearbeidet melk, mener de.

Forslag om forskriftsendring
I en forskriftsendring fra Mattilsynet, som har bedt Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet vurdere dette, åpnes det for at det kan omsettes upasteurisert melk og fløte. Produktene må merkes tydelig, og forbruker informeres om risikoen ved å gi upasteurisert melk til risikogrupper; barn under 10 år, eldre og folk med svekket immunsystem. Forslaget til forskrift ble levert Mattilsynet for tre år siden, februar 2010. Nå ligger saken hos Helse­ og omsorgsdepart­ementet som antagelig har viktigere saker å ta tak i, for de har ennå ikke har bestemt seg for om organisert salg av upasteur­isert melk fortsatt skal forbys. Tilfeldig salg er tillatt, et spon­tant salg fra en gård du tilfeldigvis er innom, er ikke forbudt. Det er også tillatt å selge upasteurisert melk til dyr.

Organisasjoner utfordrer det offentlige
Uansett krever salg fra gård autorisasjon, og Gustaaf Koot mener at det er så komplisert og kostbart at få bønder vil satse på det. Flere organisasjoner har utfordret det offisielle synet på salg av upasteurisert fersk melk i Norge; blant andre Biologisk­dynamisk Forening, Oikos­ – Økologisk Norge, Bonde­- og småbrukarlaget, Slow Food, Norsk gardsost og DNT. Hele forslaget til forskrift kan du lese her. Du finner også nyttig informasjon i Oikos´ opprop for "ja til salg av rå melk", i Graham Smiths "Why raw milk is better for you than pasteurised" og Joe Shute: "Carry on milking – devotees of the raw white stuff won’t be cowed".

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører