Det globale markedet vokser

Det globale markedet for økologisk mat vokste med 11 prosent i 2014. Veksten på økologisk dyrket areal var i samme peridode på 1,2 prosent. Det viser tall offentliggjort på Biofach forrige uke, gjengitt i Økologi & Erhverv fra Økologisk Landsforening i Danmark.

Tallene er hentet fra Organic Monitors årlige rapport som tradisjonen tro ble presentert på Biofach av IFOAM (Den internasjonale økologiske organisasjon) og FiBL (Forskningsinstituttet for organisk landbruk i Sveits). Rapporten samler tall fra 172 land.  Vi har ikke hatt tilgang til rapporten, men må nøye oss med å referere fra en artikkel i Økologi & Erhverv nr 583 fra Økologisk Landsforening i Danmark.

Topp fem
Som figuren viser ligger Danmark fortsatt på topp når det gjelder øko-andelen av matforbruket. Med 7,5% er avstanden ned til Sveits ikke stor, og Østerrike følger like bak.  Dersom en ser på hvor mye innbyggerne i snitt bruker på økologisk mat, er Danmark forvist til en tredjeplass etter Luxembourg og Sveits.  Det skyldes lavere priser på mat i Danmark.

Europa og Nord-Amerika
De to verdensdelene dyrker ca 1/3 av verdens økologiske areal.  Samtidig står de for 89% av økologisk forbruk. Australia har hele 40% av arealene, men siden 97% av dette er ekstensive beitearealer, blir produksjonen liten. Oceania har 2% av forbruket, Asia 8% og Andre 1%.  Det økologiske arealet vokser i alle verdensdeler unntatt Latin-Amerika, og lå i 2014 på 43,7 mio hektar. En vekst på 1,2%.

Artikkelen i Økologi & Erhverv finner du HER


Tekst: Jens Petter Homleid

Annonsører

Samarbeidspartnere