Dominica kan bli heløkologisk øysamfunn

I dette reisebrevet forteller familien fra økokommunen Tolga om likheter mellom Norge og Dominica, og hvorfor et 100 prosent økologisk øysamfunn kan være mulig.

Familien Sankar-Øyan fra økokommunen Tolga tilbrakte et halvt år i den lille øystaten Dominica i Karibia. Der møtte de Oikos` søsterorganisasjon, DOAM, som jobber med å gjøre hele øyas landbruksproduksjon økologisk. Les her hva de forteller:

Reisebrev fra Dominica

Dominica er en liten øystat i det østlige Karibia, som ofte forveksles med den mye større Dominikanske republikk. En del mennesker fra hele verden kommer for å oppleve denne uberørte renheten som best kan nytes ved å vandre på de mange merkede stiene i skog og fjell. Kontrasten til Norge er stor, men på flere områder er likhetene slående.

Opplevelsen av uberørt og til tider spektakulær natur med ren luft og rent vann fra utallige elver og fjellbekker passer like bra på Dominica som Norge. Begge steder har også en viktig landbrukssektor som produserer store deler av maten den lokale befolkningen trenger. Produksjonsmåten er mindre industriell, mere småskala og ikke minst ganske arbeidskrevende på grunn av tildels vanskelige naturforholdene med mye bratte fjell og daler. Begge steder hersker det en utbredt oppfatning om at maten som produseres i utgangspunktet er helt ren - med andre ord omtrent økologisk.

Hvorfor skal man da arbeide for økologisk matproduksjon i Norge og Dominica? Industrilandbruket andre steder i verden er utvilsomt mindre bærekraftig enn tilfellet er med matproduksjonen i våre to naturland. Det brukes likevel unødvendig mye sprøytemidler og kunstgjødsel begge steder.

I en samtale med representanter fra Dominicas organisasjon for økologisk produksjon og forbruk, DOAM (Dominica Organic Agriculture Movement), var stemningen som et ekko av hva vi har opplevd på møter i Norges søsterorganisasjon Oikos – Økologisk Norge. Spesielt er det bruken av sprøytemidler som bekymrer. Utsagnet om at det konvensjonelle landbruket er naturlig og rent – nesten økologisk, møtes med hoderysting og beskrivelser av hvor mange ganger konvensjonelle grønnsaksavlinger sprøytes i løpet av en vekstsesong.

Doam er en liten organisasjon bestående av dedikerte bønder og forbrukere. Med begrensede midler gjør de en viktig jobb for å legge til rette for økt økologisk produksjon av mat på øya. Målsetningen deres er at hele øyas landbruksproduksjon skal drives økologisk, noe som gitt øyas størrelse og naturgitte forhold ikke er umulig.

Les mer om DOAM og deres arbeid for bærekraftig utvikling. Der kan man også gi et støttebeløp for å bidra til å nå målet.

Annonsører

Samarbeidspartnere