Helseskadelig bomullsproduksjon

KLESINDUSTRIEN: Verden har fått øynene opp for tekstilarbeidernes elendige arbeidsvilkår, men millioner av bomullsarbeidere jobber i en minst like skitten og farlig industri, skriver Dagsavisen. Økologisk bomullsproduksjon er et mye bedre alternativ, sier seniorrådgiver i Oikos, Maiken Sele.

- Det er veldig bra at det settes fokus også på bomullsarbeidernes situasjon, sier seniorrådgiver i Oikos, Maiken Sele. - Nå har det vært mye i media om hvor forferdelig tekstilindustrien er, så forhåpentligvis vil flere og flere tenke over hva de kjøper. For å vise at det finnes gode alternativer har vi laget en guide, den finner du her.

Her er et utdrag av det som handler om økologisk bomull, resten av artikkelen kan du lese i Dagsavisen.

Økologisk er svaret

Det beste forbrukerne kan gjøre er å redusere klesforbruket. Deretter må vi lete etter sertifisert, økologisk bomull, mener Maiken Pollestad Sele i Oikos - Økologisk Norge. Økologisk bomullsproduksjon bruker ikke kjemiske sprøytemidler og dermed utsettes heller ikke arbeiderne for de giftige, helsefarlige stoffene.

- Sertifisert bomull sikrer også arbeidsforholdene for arbeiderne og kontroll med hele leverandørkjeden, sier hun.

Enkelte bomullsprodusenter i India kan sprøyte hele 40 ganger i løpet av en vekst­sesong, til sammenligning blir for eksempel gulrøtter på det meste sprøytet seks ganger i løpet av en sesong i Norge. Problemet er at det finnes veldig lite økologisk bomull i verden i dag (mindre enn én prosent). Mange av klærne som selges som økologiske i de store kjedebutikkene inneholder derfor en veldig liten andel økologisk bomull. Klær som er såkalt GOTS-sertifisert inneholder derimot 100 prosent økologisk bomull.

- En grunn til at nesten all klesproduksjon foregår i utviklingsland er fordi det ikke finnes så strenge regelverk og kontroller som hos oss, det gjør produksjonen billigere. Klesfirmaene må derfor ta sin del av ansvaret. Det er ingen forbrukere som har mulighet til å finne ut av hvordan produksjonen foregår på egen hånd, sier Sele.

Fairtrade er også et godt alternativ

Artikkelen i Dagsavisen nevnte ikke Fairtrade-bomull. Det finnes det også lite av, men ca halvparten av fairtrade-bomullen er også økologisk sertifisert. Ved å etterspørre både økologisk og fairtrade, eller en av delene, kan vi som forbrukere være med på å bevege klesindustrien i rett retning, avslutter Sele.

Les også: Kronikk av forskere fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) i Dagsavisen.

Annonsører

Samarbeidspartnere