Hjelp biene nå!

  Biene har hatt en svært tøff start på årets sesong, på grunn av den lange, kalde våren. På verdensbasis er også biene truet. Du kan hjelpe dem ved å så blomsterfrøblanding som gir dem den næringen de trenger.

  - Uten insektene vil det bli 40 prosent reduksjon i frukt og bær. Derfor er det så viktig å holde liv i biene, sier den økologiske birøkteren Jan Sigve Særsten til Bergens Tidende. Han er en av landets største økologiske honningprodusenter.

  For å unngå at biene sulter i hjel har han i år kjøpt inn økologisk sukker i dyre dommer. Et nytt uår for biene kan true fruktdyrkinga, blant annet i Hardanger.


  Den kalde våren gjør at biene ikke har kommet seg ut. De har vært inne hele vinteren og trenger pollen og nektar for å produsere nye bier.
  - Hvis kulden fortsetter, blir det for lite norsk honning, sier Odd Gjermundrød, styreleder i Honningsentralen SA. Han forteller at så mange som 15 prosent av biene i bikubene har dødd av sult, i følge NTB.


  Situasjonen bekreftes av Trond Gjessing, daglig leder i Norges Birøkterlag. - Det er det samme over hele landet. Vi har fått en senere vår, og flere bikuber har dødd ut i vinter enn det som er vanlig, sier han.


  Global biedød

  På verdensbasis er også biene truet, blant annet på grunn av bruken av sprøytemidler i landbruket. EU-kommisjonen har foreslått å forby tre kjemiske stoffer som kan bidra til massedød blant europeiske bier.

  EU-kommisjonen la fram forslag om et slikt forbud nylig, fordi EUs vitenskapsfolk viste at stoffene utgjør en akutt fare for bier. De siste årene har Europa vært rammet av omfattende biedød. Mange birøktere mener dette skyldes bruk av de tre neonikotinoidene som brukes til å bekjempe insektskader i bomull, mais, raps og solsikker.


  Dyrk blomster som biene trenger

  Den gode nyheten er at du kan hjelpe biene. Ved å så spesielle blomster som bier, humler og sommerfugler liker, kan du styrke næringsgrunnlaget deres, og bidra til at de trives og blir flere.


  Bokhvete, kornblomst, ringblomst, agurkurt, dill, koriander og honningurt er blomsterplanter som disse insektene kan hente nektar fra. Såfrø av disse blomstene kan du for eksempel kjøpe fra det økologiske såfrøfirmaet Solhatt.no.

  Lenker
  >> Bie- og humleblomster hos Solhatt.no

  >> Må mate svoltne bier, Bergens Tidende

  >> Biedød kan gi honningmangel, Aftenposten

  >> Om biedød i Nationen

  Annonsører

  Samarbeidspartnere