Fest for jorda!

  I Zambia jobber vi sammen med bønder og småbrukere for at de skal kunne få bedre avlinger og bedre priser for det de produserer. Nylig var det fest til ære for jorda i Twikatane, med dans, erfaringsutveksling og masse god mat!


  Næring til jorda! Ikke noe kunstgjødsel


  Vi er ute på  ‘field day’ hos bønder i området Twikatane i Zambia.  Arrangementet er rene festen, med masse god mat og skolebarn som synger og danser – denne gangen til ære for jorda. For å sikre gode avlinger er det viktig at bøndene klarer å tenke langsiktig. Det er en større utfordring for fattige bønder i Zambia enn for bønder i Norge. Ved å dyrke belgvekster som bønner og erter, får jorda næring blant annet gjennom at plantene fikserer nitrogen fra lufta. Dette er et viktig dyrkingsprinsipp i økolandbruket, som gir dem bedre avlinger av mais og andre matvekster de dyrker etter belgvekstene.

  Twikatane Zambia April2013

  M-hmmm! Eh-heeee!
  Feltdager arrangeres for at bøndene som allerede driver økologisk skal kunne dele erfaringer, og for at andre skal kunne komme og se. Agrey Mweene (se bilde) er vert for dagen og viser fram flott mais. Han forklarer at det vokste bønner på  jordet forrige sesong, og at han ser veldig tydelig forskjell på maisen. «Er du sikker på at du ikke brukte litt kunstgjødsel der?» kommer det fra en av tilhørerne, og latteren bryter ut i gruppen på ca. 100 bønder. «Bare prøv det selv, så får du se», svarer Agrey. «Mm-hmm! Eh-heee!»stemmer de andre økobøndene i, for å bekrefte Agreys ord.

  Marked
  Dette var mitt tredje besøk til Twikatane, hvor Agrey og de andre bøndene holder til.  Det er tydelig at de har utviklet området siden første besøk i 2006, stemningen er veldig god og de synes det er hyggelig med besøk.  Produksjonen er bra, men markedet er litt mer utfordrende. Vi har derfor bestemt oss for å fokusere på å sikre en god markedskanal sammen med Utviklingsfondet, for etterspørselen etter økologiske og naturlige matvarer er definitivt der i hovedstaden Lusaka - følg med, det kommer mer om dette! For sikkerhetsskyld har vi gjennomført en spørreundersøkelse, som var overveldende positiv. Vi er derfor i ferd med å etablere en butikk for økologiske og naturlige produkter, og har mange ivrige leverandører allerede. Det er utrolig hva som produseres, virkelig profesjonell naturkosmetikk, et mangfold av både ferske og tørkede matvarer og andre, gode miljøvennlige produkter av resirkulert plast og små solcelledrevne lamper, radioer med mer.

  wiatane Zambia apr 13

  Det nytter – alle kan bidra
  I fjor satte vi i gang en innsamlingskampanje for å få inn det vi trengte til egenandelen på 10 %. I avtalen vi har med Norad dekker de opptil 90 % av utgiftene i prosjektet, så det er snart på tide med en ny runde for å dekke egenandelen for i år. Norganic og Godt Brød støtter utvikling av den økologiske sektoren i Zambia gjennom vårt arbeid der, det er veldig viktig for oss å ha dem med på laget. Vi trenger imidlertid noe mer for å dekke egenandelen, så alle små og store bidrag er velkomne, vi trenger 170 000 kroner. Se mer her

  Annonsører

  Samarbeidspartnere