Science: Insektsgift mulig skyld i biekollaps

Bier har dødd i milliardvis siden 2006, spesielt i USA. Nå er kanskje grunnen funnet. EU anslår at bienes innsats rundt pollinering av planter i Europa har en verdi på cirka 22 milliarder euro, skriver nrk.no

 

 

Bildet viser en honningbie

 

Insektsgift sentral årsak til biedød

 

 

En kontroversiell insektgift er kanskje skyld i at verdens biepopulasjoner dør i hopetall. Middelet forstyrrer blant annet bienes retningssans og gjør dermed at bisamfunnene går til grunne.

Neonicotider er en gruppe med insektsmidler som ble tatt i bruk på midten av 90-tallet, mye brukt i USA, lite i Norge og er forbud i noen europeiske land. Begynte å brukes fordi de mente de var ufarlige for mennesker. Konsekvensen de hadde på dyr og planter var ukjent.

Kilder: Wired.com, zoolog Petter Bøckmann og seniorforsker i biologi Frode Ødegaard.

 

 

Stor biedød

 

Populasjoner av honningbiene verden over har forsvunnet i stor hastighet de siste årene, særlig i USA. Dette ble påvist fra 2006. To studier publisert i Science 29. mars antyder sterkt at en gruppe insektmidler som heter nicotinoider kan være de skyldige. Det skriver forskningsnettstedet Wired.

 

 

- Det har vært framsatt mange mulige hypoteser som grunn til biedødsfallene; parasitter, sykdom, klimaforandringer og insektmidler.

- Disse studiene dokumenterer klart at nicotinoider reduserer bie- og humlebestandene, sier Frode Ødegaard, seniorforsker i biologi ved Norsk institutt for naturforskning, til NRK.no.

 

 

 

Les hele denne artikkelen hos NRK

Annonsører

Samarbeidspartnere