Adoptèr ei høne på Virgenes gård

Virgenes gård i Vestfold starter andelslandbruk. Det betyr at du for en viss sum i året får tilgang på et mangfold grønnsaker og poteter, fiskekort og ikke mindre enn å bli adoptivforelder til ei høne!
Ser det fristende ut? Vær rask med å skaffe deg en andel i produksjonen på Virgenes gård!

 

Virgenes består av to gårder som ligger i Hvarnes ved Lågens bredder på grensen mellom Larvik og Lardal kommune i Vestfold. Hovednæringen på gården er økologisk frilandsgris produsert for Grøstadgris. I tillegg produserer de spelt, gress, poteter og grønnsaker og egg fra glade høner.

Finne løsninger i felleskap med andelshaverne

Det er en liten del av gården som går under andelsbruk i starten, men den kan utvides i takt med andelshaverne. -Det er et absolutt mål for oss, sier Tore Jardar Virgenes, som er bonde på gården. Sammen med nye andelseiere i 2012 legger vi en slagplan framover. Èn andel er i år satt til 3000 kroner og gjelder i ett år fra innbetaling. Du kan komme inn som andelshaver når som helst, og det blir et oppstartsmøte omgående og påfølgende introduksjon til nye andelshavere. Det er viktig at gårdsdrifta som andelshaverne setter igang, styres av andelshaverne selv. Løsningene må vi bli enige om i fellesskap, sier Virgenes.

Mangfoldig tilbud

Bonden står foreløpig for drift og andelshavere må høste selv. Det blir sms-varsling og nettoppfølging. Du kan gjøre enkelt gårdsarbeid og få retten til mer grønnsaker eller fiskekort enn estimert. Det legges opp til indivduelle løsninger og felles dugnader – etter eget ønske. Som andelshaver får du:

  • Grønnsaker. Mange sorter grønnaker og potet er i jorda, men dette må fordeles etter avling og styrets regler. Det estimeres 125kg avling i år per andel.
  • Adopsjon av 1 høne med avkastning
  • Fiskekort i Lågen (5 familiekort)
  • 10% på gårdsutsalget

Andelslandbruk i utvikling i Norge

Det finnes mange måter å drive en andelsgård, og hvert enkelt tilpasses behov, ressurser og ønsker fra både bonden og andelshaverne. På Virgenes gård er det bonden som foreløpig har tatt ansvaret for oppstarten. Andelslandbruk (CSA – Community Supported Agriculture) er en form for direkte omsetning og dialog mellom gårder og forbrukere. Kjernen i ordningen er at forbrukere kjøper andeler av gårdens produksjon, for eksempel for ett år av gangen, og deler derved risikoen for årsvariasjoner i avlingene. På mange måter har du nå mulighet til å bli din egen bonde. Det finnes i Norge i dag fire andelslandbruk, og flere er på trappen til å starte. Les mer om den spennende landbruksmodellen og de andre andelsgårdene i Norge på andelslandbruk.no.

Uendelige muligheter hos Virgenes

Virgenes forteller at de også vil kunne skreddersy andeler med for eksempel levering på dør til private og offentlige, utvide andelene til også å gjelde lammekjøtt og kalv, og kanskje jordbær, juletrær og mel. Mulighetene er uendelige. Er du interessert? Ta kontakt på virgenes@virgenes.no eller på telefon til Tore Jardar: 93440575


Les mer på Virgenes gård sin nettside
, og finn dem på facebook.

Les ein flott sak om Århus andelsgård i Skien!Annonsører

Samarbeidspartnere