Doblet salg av økologisk mat i storkjøkken

Salget av økologisk mat i danske storkjøkkener nærmer seg én milliard kroner, ifølge en ny rapport. I tillegg blir flere og flere restauranter sertifiserte i både Danmark og Sverige. - Vi kommer etter, det går rett vei her i Norge også, sier seniorrådgiver i Oikos, Maiken Pollestad Sele.

Omsetningen vokste fra ca. 456 millioner i 2009 til ca. 918 millioner i 2012 og har dermed doblet seg på tre år. Tallene er basert på rapporter fra de 15 største grossistene i Danmark og Økologisk Landsforenings estimat for den resterende delen av markedet. Økologisk Landsforening og Producentsammenslutningen Økosalg og Oplysning står bak rapporten, som har fått tilskudd fra EU og Fødevareministeriet.

Beskytter natur og grunnvann

- Utviklingen er et stort og flott skritt i retning mot en mer bærekraftig storkjøkkendrift. Det voksende antall kantiner, restauranter og institusjoner som legger om til økologisk, er med på å fremme økologien og de samfunnsmessige fordeler som følger med - eksempelvis beskyttelse av natur og grunnvann, sier Rikke Thorøe Grønning, foodservice-koordinator i Økologisk Landsforening.

Våre naboer inspirerer oss
Økologisk Landsforening er Oikos' søsterorganisasjon i Danmark. De er, som oss, en organisasjon for økologiske bønder, forbrukere og virksomheter. Alle med interesse for økologisk produksjon, omsetning og forbruk kan bli medlemmer. - Sammen står vi sterkere og samarbeid og informasjonsdeling mellom landene kan i det minste gi inspirasjon til oss i Norge, sier seniorrådgiver Maiken Pollestad Sele i Oikos. - Vi ligger langt etter våre naboer i både Sverige og Danmark, det er flott at de går foran og viser hvordan det kan gjøres, sier Sele.

økomat BioM Nydelig økologisk salat hos BioM, foto: Maiken P. Sele.


60 prosent i Danmark, 15 prosent i Norge
Øko-kollega Grønning i Danmark fortsetter: - Vi ser stor øko-vekst i både de private kantiner og i offentlige kjøkkener. Mange private virksomheter vil gjerne være bærekraftige og markedsføre seg med en grønn profil og en økologisk kantine. De offentlige kjøkkener er også i stigende grad begynt å legge om til økologi, og det vil vokse ytterligere som følge av regjeringens mål om at det senest i 2020 skal være 60 prosent økologi i de offentlige gryter, sier Grønning. - I Norge har regjeringen satt et mål om 15 % økologisk landbruk og forbruk innen 2020, opplyser Sele i Oikos
.


Økologiske salg til storkjøkkener i Danmark fordeler seg slik (I Norge har vi foreløpig ingen slik statistikk):

-32 % til kantiner

-33 % til institutioner

-16 % til restauranter/hoteller mv.

-19 % til annetFlere restauranter får gull, sølv og bronsemerker

Den danske matministeren Mette Gjerskov skal overrekke spisemerker til en rekke spisesteder den 27. februar på Cpenhagen Food Fair. Nå har 343 spisesteder Det Økologiske Spisemerke, som synliggør kjøkkenets andel av økologisk mat. I Sverige er så mange som 600 private og offentlige spisesteder merket med den tilsvarende svenske ordningen, melder KRAV.

- I Norge er vi heller ikke på dette området kommet like langt, men det er faktisk 128 spisesteder som er godkjente av Debio, sier Sele. - Vi håper at flere vil vise sitt miljøengasjement gjennom å bli godkjent av Debio framover, nå som vi har fått gull, sølv og bronseordning her i landet også, fortsetter hun. - Det er nå det skjer, benytt anledningen nå mens det er mulig å få litt drahjelp fra oss i Oikos, Nofima eller ØQ, oppfordrer Maiken Sele.  - Ta kontakt dersom du ønsker mer infomasjon om hva vi kan tilby, avslutter hun.

Les mer om den norske ordningen med serveringsmerker i gull, sølv og bronse hos Debio.


Kilder: Økologisk landsforening, KRAV og Debio.

Annonsører

Samarbeidspartnere