Framtidens bønder

Vi trenger mer norsk, økologisk mat, slik at den økende etterspørselen ikke må dekkes bare av import. Natur og Ungdom og Oikos – Økologisk Norge arrangerte derfor «Framtidens bønder» på Mathallen i ØKOUKA.

Ønsker du å bli bonde og leve av å dyrke mat, har du mange muligheter.
Du er ikke avhengig av å ha odelsrett til en gård. Man kan havne i landbruket på så mange måter.
Det viste alle innlederne på vår Pecha Kucha-kveld på Mathallen i Oslo, fredag 25.september.
Der var vi ca 70 personer som ble guidet gjennom en inspirerende kveld av økobonde Stina Mehus. Åtte ulike personer snakket om sine roller i økolandbruket:

Thomas Cottis – økologisk bonde og lektor på Høyskolen i Hedmark.

Thomas la vekt på at han er verdens heldigste høyskolelektor, og han fortalte med stor entusiasme om utdanningen i økologisk landbruk på høyskolen. Det er et nett- og samlingsbasert studium over to år som kan kombineres med jobb eller andre studier. Thomas viste fine bilder fra både teoretiske samlinger på skolen og praktiske samlinger på gården - de av oss som har sett ham undervise, vet at studentene på HIHM har en god lærer.

rhizobiumbakterierSiri Helle – tidligere student ved Sogn Jord- og Hagebruksskule (SJH), forfatter og journalist.

Siri hadde tatt fram bilder og tekster som hun skrev da hun var student på SJH. Hun la vekt på hvor deilig livet var ute i det fri hele dagene, opp og ned fra fjellet, med hest og geiter.
Hun lurte på om hun kunne si høyt at hun var stolt av å røre brunost?
En ganske enkel bevegelse, gjentatt gjennom dager, år og hundreår, som gir trygghet og stolthet.

Hun tenkte mye på hvem hun var før -  trodde hun visste så mye, men visste ikke en gang hva rhizobiumbakterier var for noe!

- Hvordan kan en leve et fullverdig liv uten å vite om rhizobiumbakterier, som gjør at belgvekster kan hente næringsstoff ut av tomme lufta? spurte hun.

Matthew Beasley, BINGN – Biodynamic Initiative Next Generation Nordic.

Matthew fortalte at det ikke fantes en egen utdanning i biodynamisk landbruk, og derfor satte de i gang med å få det utviklet! Flere seminarer og samlinger senere er en 3-årig utdanning klar, og undervisningen foregår på ulike biodynamiske gårder. Utdanningen starter neste år her i landet, det er bare å søke.

grønt spatak_1

grønt spatak

• Henriette Stoltenberg – koordinator for Grønt Spatak, Natur og Ungdom (NU).

Grønt Spatak ble starta av NU og Småbrukarlaget i 1993. Ungdom fra 16 år og studenter har fått muligheten til å få seg et helt gratis ti dagers sommereventyr på landet helt siden da, og nå er det rekordmange interesserte. Deltakerne får velge om de vil på gård, seter eller beitetilsyn, og de lærer bl.a. melking, ysting, hesjing, luking, og å sette opp gjerder.

Henriette jobber med å organisere dette fordi NU er opptatte av å bidra til et jordbruk med biomangfold, rike kulturlandskap, bruk av lokale ressurser og både klima-robusthet og klima-solidaritet. Selv om prosjektet ikke primært er et rekrutteringsprosjekt, så bidrar det iallfall til positivitet overfor landbruket: 75 % sier at de har blitt mer positive til bønder og landbruk og noen har alt blitt bønder, forteller Henriette.

Håkon MellaHåkon Mella – gartner ved Dysterjordet Andelslandbruk, forfatter og kokk.

Håkon lånte boka «Klar deg sjøl – hvordan overleve i norsk natur» på biblioteket som 8-åring, og den ble aldri levert tilbake. Så var han innom skateboarding og reklame, helt til han leste «Livsfilosofi» av Arne Næss – da dura han rett inn i den grønne verdenen, som han sa det selv.

Håkon har studert agroøkologi på NMBU med utveksling til Tanzania og økologisk landbruk på Høyskolen i Hedmark. Nå dyrker han mye av sin egen mat som urban bonde, er gartner på deltid på Dysterjordet i Ås, samt jobber som kokk og formidler av det grønne budskapet. Håkon har bl.a. skrevet boka «Kjøkkenhage på 1-2-3».Tor Jacob Solberg – økologisk bonde, Årets unge bonde 2014.

Tor Jacob er en økologisk bonde som er «bondelagsgodkjent» fikk vi høre fra Stina Mehus – det vil blant annet si at flere konvensjonelle bønder ser opp til Tor Jacob. Han bestemte seg for å bli bonde da han jobbet som gartner i Oslo og var dritlei av å sitte i bilkø hver dag. En forfallen gård ble kjøpt på det åpne markedet og bygget opp igjen. Med tida har han også blitt del av et sterkt fagmiljø i Østfold, vi spiller på lag med naturen og med hverandre, ikke så ulikt det han Nils Arne Eggen drev med, sa Tor Jacob. Lik sida vår på facebook, oppfordret han, det skjer mye spennende – og det har han helt rett i – makan til kreative og produktive melkebønder skal du lete lenge etter, la deg inspirere!

veslemøy og Bjørnstjerne OlavsbråtenVeslemøy Olavsbråten- økologisk bonde.

Veslemøy og mannen hennes, Bjørnstjerne, leverer egenforedlede meieriprodukter til Oslo Kooperativ. De to møttes på Sogn Jord- og Hagebruksskule og der ble det søt musikk. Selv om de bare har seks kyr, gjeiter og noen få griser, lever de begge to helt av småbruket fordi de har gårdsysteri og foredler melka selv. Det ligger mye hardt arbeid bak idyllen, sier hun, men det visste de begge godt før de valgte et slikt liv, fordi begge vokste opp på småbruk. Det er givende å se balansen mellom dyr og mennesker og hvor mye naturen gir gratis, hvis man bare vil hente det ut, synes Veslemøy.

virgenesTore Jardar S. Wirgenes, økologisk bonde, Virgenes Andelsgård

Tore Jardar og kona Michelle er forkjempere for at dyrene skal ha det bra. Etter å ha drevet en stund ville de si opp avtalene med de de leverte til, som de følte ikke verdsatte det de produserte. Andelslandbruk ble løsningen. De driver nå veldig allsidig med både griser, høner og storfe, og dyrker ulike grønnsaker og jordbær til de heldige andelshaverne på gården. Det finnes masse flotte bilder og informasjon på deres Facebookside.


Det var en flott kveld på Mathallen, som virkelig viste at det er mange veier inn i landbruket. Vi håper det kan gjentas!Tekst: Maiken Pollestad Sele
Foto: Innlederne
Pecha Kucha er japansk og betyr ”lyden av folk som snakker”.

Pecha Kucha Night er utarbeidet av Astrid Klein og Mark Dytham i 2003 i Tokyo. En Pecha Kucha Night er en kulturell- multimediaarrangement som består av ca 12-14 presentasjoner. Hver deltager kan vise 20 bilder, med kun 20 sekunder visningstid på hver. En deltaker har altså bare 6 minutter og 40 sekunder på å fremføre sitt innlegg før neste deltaker entrer scenen.

Pecha Kucha Night er ment som en begivenhet der unge designere og arkitekter kan møtes for å vise arbeidet sitt og utveksle ideer. Presentasjonsformatet gjør at presentasjonene blir konsise og underholdende.

I dag er konseptet noe utvidet, og består av flere aktører innen både kommersiell kommunikasjon, kunst og forskning. Det er ingen regler for hva man kan prate om, og det blir derfor et vidt spekter av forskjellige innslag.

Pecha Kucha er i dag et verdenskjent fenomen, og foregår i mer enn 600 byer rundt om i verden.

Kilde: wikipedia

Annonsører

Samarbeidspartnere