Kampen mellom soppen og kålflua

Akkurat nå herjer kålfluene med kål og brokkoli. Men de små skadedyrene kan slås tilbake uten bruk av kjemikalier, gjennom snedig bruk av sopp, kinakål og kløver, skriver forskning.no.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksten er hentet fra forskning.no

 

Kålfluene legger egg i disse dager. Det liker verken bønder eller kjøkkenhageeiere, for flua gjør mye skade på brokkoli, blomkål, kålrot og ulike typer kål. Voksne fluer legger eggene ved kålrøttene og fluelarvene gnager på og ødelegger planten. Kålfluene finnes over hele Norge i små bed og store åkre.


- Jeg oppdaget skikkelig mange fluer som var drept av nyttesopp i et grønnsaksbed i går, forteller Ingeborg Klingen. Hun er forsker ved Bioforsk Plantehelse. Der jobber de på bred front med å finne fram til nye metoder for å bekjempe skadedyr.  Metoder som ikke krever kjemikalier er i fokus for forskningen. Kålfluene ble lenge bekjempet med fosformidler, men de ble forbudt i 2008. Siden da kan frø behandles kjemisk, men ellers finnes det ingen lovlige kjemiske plantevernmidler som tar livet av fluene. Derfor jobber forskere og dyrkere hardt for å finne nye og effektive metoder for å bekjempe kålfluene.


Sopp mot skadedyr

 

Klingen forsker på bruk av nyttesopp til bekjempelse av skadedyr. Nyttesoppene finnes i naturen, enten på insekter som lever i jorda eller de som lever av planter. Soppen infiserer og dreper insekter og midd, og reduserer dermed mengden skadedyr. - For kålfluene har vi utviklet en metode vi kaller dytt, dra og drep, forklarer Klingen.  – Den handler om en bevisst bruk av ulike plantearter for å manipulere fluene og nyttesoppen slik at det blir lagt færre kålfluegg og flere kålfluer blir drept av soppen.


Nyttesoppen Entomopthora muscae er en naturlig fiende av kålfluene. Når en flue får soppen på seg, blir den syk og smitter andre kålfluer. Men det finnes ikke alltid nok av denne soppen til å slå ut kålfluene i rett tid. Klingen og kollegaene hennes har utviklet en metode som gjør noe med akkurat det. - Det handler om å øke spredningen og forekomsten av soppen, slik at den effektivt kan utrydde kålfluene, forklarer Klingen.

 

Les mer om metoden for å bli kvitt kålflua uten kjemikalier.

 

Foto Bonsaak Hammeraas
Kilde forskning.no

Annonsører

Samarbeidspartnere