Norge bør være selvforsynt med økologiske gulrøtter

Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap) fra Stavanger har skrevet en bloggpost om Stortingets mål for økologisk produksjon og forbruk med utgangspunkt i øko-gulrøtter. Målet ble gjentatt i Stortinget i går, da jordbruksoppgjøret ble diskutert.

Gulrot størst

Gulroten ruver på økotoppen når Bama gjør opp regnskap for 2013. Salget av økologisk frukt og grønt økte med 37% i fjor. Salget av økologisk gulrot hadde en økning på hele 38%.

Og nå i februar, solgte Bama hele 80 tonn økologisk gulrot på en uke. Det var ny salgsrekord. skriver Torstein Tvedt Solberg.

Fra overproduksjon til økt etterspørsel og økt import

For tre-fire år siden hadde vi overproduksjon av økologiske grønnsaker her i landet, fortsetter Tvedt Solberg. I årene etterpå har etterspørselen bare økt, men samtidig har det også vært en reduksjon i areal til økologisk landbruk. Resultatet er derfor en betydelig økt import, slik vi kunne fortelle om i mars.

Derfor bør vi på Stortinget merke oss at Debio og Oikos, de organisasjonene som kjenner det økologiske Norge best, under høringen om landbruksoppgjøret påpekte at forholdene er blitt svært vanskelige for bønder som ønsker å legge om til økologisk landbruk.

Trenger tiltak

Skal vi nå målet om at 15% av matproduksjonen og matforbruket skal være økologisk i 2020 må målet følges opp med konkrete tiltak, skriver Tvedt Solberg, og lover at Arbeiderpartiet vil følge nøye med på regjeringens arbeid på dette området og kontinuerlig utfordre til handling og tiltak.

Les hele blogginnlegget hos Stavanger Aftenblad

Annonsører

Samarbeidspartnere