Lykkes med økojordbær på Sørlandet

- Vi har høstet jordbær siden 4. juni i år og har ikke mer gråskimmel-tap enn normalt, sier en fornøyd jordbærbonde Kjell Magne Larsen i Lyngdal til oikos.no. Nå i august leverer han igjen nye økojordbær på markedet.

Økologisk jordbærdyrking er agronomisk og økonomisk krevende. Avlingene man kan regne med å få i gode år, er lavere enn det som vanlige, konvensjonelle jordbærdyrkere kan regne med å få. Derfor er det ikke så mange som dyrker økologiske jordbær, og de er vanskelige å få tak i.

Resistent sopp
Men i år har det skjedd noe. Gjennom hele agurktida har vi sett en rekke avisoppslag om gråskimmelsoppen som har forårsaket katastrofe for en del jordbærbønder langs hele Sørlandskysten. Store deler av avlingene er ødelagt av soppen. Massevis av jordbær måtte kastes. Forskere og fagfolk snakker om at den ødeleggende soppen er blitt resistent, dvs motstandsdyktig, mot de sprøytemidlene som er i bruk.

Ikke noe gråskimmelproblem
– Vi har høstet jordbær siden 4. juni og har ikke mer gråskimmel enn normalt, sier en fornøyd jordbærbonde Kjell Magne Larsen i Lyngdal til oikos.no. – Joda, vi har merket at været er fuktigere enn normalt. Det påvirker bærene, og vi må sortere ut om lag ti prosent, forteller han.
Larsen har drevet økologisk landbruk i snart 20 år, men størsteparten av jordbærfeltet er plantet de senere årene. Nå skal han igjen i gang med andre høsting av økologiske jordbær av den gjenblomstrende sorten ‘Rondo’.

Tak over bærene
– Vekstskifte er viktig, sier Larsen. For uinnvidde kan vi fortelle at dette betyr at man planmessig dyrker ulike vekster på forskjellige steder og unngår å dyrke den samme veksten på samme jord år etter år. I økologisk landbruk er det et helt sentralt prinsipp for å forebygge at sykdomssmitte hoper seg opp i jorda.
– Og så har vi investert i plast-tunneler, sier Larsen. – De er kostbare, men i år som dette, er de nok helt avgjørende. Med slike «tak» over bærene, er det lettere å unngå at plantene blir altfor våte altfor lenge.

Luftig planting
I tillegg til vekstskifte, sortsvalg og rett dyrkingsteknikk, er luftig, altså ikke for tett, planting viktig og helt avgjørende i slikt vått og varmt vær som vi har hatt i sommer. Og ikke for mye gjødsling.
Jordbær under tak - Kjell Magne Larsen _ Lyngdal Smilejordbær– Planter man tett, vil man i et godt og tørt år kunne få flere kilo jordbær ut av samme areal, forklarer Larsen, – men risikoen for soppsykdommer øker også. Vi som ikke bruker sprøytemidler, må derfor heller plante med større avstand og tåle litt lavere avlinger i de gode årene.

Smilejordbær
Rondo-bærene tåler ikke så mye transport, de får lett trykkskader. Med rett emballasje går salget likevel strykende. Fra ei enkel bu ved gården i Lyngdal, i kort avstand fra E-39, selges store, flotte, økologiske jordbær.
«Økologiske Smilejordbær» forkynner skiltet. Både lokale kunder som stopper langs veien og storgrossisten Bama kjøper Larsens økojordbær. Kurver og kasser går unna.

Ventelister
Også i Kristiansand er de økologiske smilejordbærene snart igjen å få kjøpt. Karin Stray Helle i den økologiske butikken Sans & Smak midt i byen, får neste uke inn mer av Larsens økojordbær.
– Vi har hatt helt ville tilstander her, ler Karin. – Folk var overbegeistret over disse bærene i juni. De er fantastisk gode. Nå har vi ventelister av folk som vil ha økojordbær. Og prisen er det ingen av våre kunder som reagerer på. Vi kunne solgt mye mer, hadde vi bare kunnet skaffe mer, sier hun med et stort, sørlandsk smil.

Tekst: Marit G. Wright
Foto: Oikos

Les mer:
Økologisk jordbærdyrking
Gråskimmel i økologisk jordbærdyrking
Åpner for forbudte midler
Mer gift eller mer økologi?
Risikosport under åpen himmel
Katastrofesesong?
Resistens blant skadegjørere

Annonsører

Samarbeidspartnere