Glade økokyr i vintersol

Økologiske kyr skal ut i friluft, selv midt på vinteren. Godt vær og frossent grønt gras gjør både kyrne og bonden ekstra glade. Se filmsnutten fra Stavanger Aftenblad.

Økologiske kyr skal ha det godt.

Hele sommeren skal de få være ute på beite, og selv om vinteren skal de få lov til å komme ut i friluft så ofte som mulig, enten i en luftegård, eller aller helst ut på enga. Økologisk fôr skal de også ha.

Vinterlig kuslipp

Stavanger Aftenblad var på gården da Kolbjørn Anda for første gang i år slapp kyrne ut på den frosne enga ved gården på Randaberg i Rogaland.

Anda driver økologisk. Derfor må han sørge for å la dyrene komme utendørs minst to ganger i uka. Hittil i år har været vært så dårlig at de bare har kunnet være ute på gårdsplassen.

Kolbjørn Andas kyr - lufting på gras - februar 2015 video AftenbladetSnart vår

Men så kikker sola fram. - Nå blir det vår, sier en blid Kolbjørn Anda.

Selv om marka ligger frossen, får kyrne endelig komme ut på graset. Der kan de springe og sprette av hjertens lyst, kanskje småknuffe litt, men også hilse litt på bestevenninna.

- Dette er første gang i år at de kan få slippe ut på graset. Der er det god plass og de kan få springe litt, forteller Anda.

Fra tidlig vår til sein høst er dyrene til Kolbjørn på beite hele tida, mer enn halve året.

God trim

Kyrene kommer hoppende av glede ut av fjøset på vei mot beitet. Enhver kan se at det er glade kyr som gir seg til å smånappe i graset og løpe av gårde i full fart.

- Det er fantastisk at de får kommet seg ut, både for oss og for dyra, sier Anda. - De har så godt av få å mosjon og holde seg i form gjennom vinteren.

Etter en tid ute i sola i det åpne landskapet med steingjerdene, vil dyra inn igjen til det varme fjøset. Og så er det helt sikkert ikke mer enn noen få dager til de får komme ut igjen.

Videosnutten i Stavanger Aftenblad kan du se her


Debio kan fortelle at veilederen for bønder som har økologiske kyr i båsfjøs, sier at dyrene i utgangspunktet skal få komme ut daglig så sant vær og føreforhold tillater det. De skal ha en luftegård å gå ut i utenom beitesesongen og det absolutte minimumskravet er at de skal de få komme ut to ganger pr uke.

Båsfjøs er et unntak fra hovedregelen for økologiske kyr. Flokker på 35 eller flere økokyr skal gå i løsdriftfjøs.

Alle økologisk kyr skal få komme på ut på beite så lenge det er mulig. Beiteperioden defineres fra graset er 5-10 cm og så lenge graset vokser. Økobønder har vanligvis dyra ute vesentlig lenger enn det som er vanlig blant konvensjonelle bønder.

Annonsører

Samarbeidspartnere