Kjenn dine hjelpere

Når du finner småkryp i åker og hage, er det sentrale spørsmålet: Venn eller fiende? En ny svensk app, "Nyttodjur", gir deg svaret. Helt gratis. Nyttig for både bonde og hobbydyrker.

I den økologiske åkeren og hagen lever et mylder av små dyr. Mange av dem hjelper oss. Nyttedyrene er skadedyrenes naturlige fiender. Vi kjenner alle den voksne marihøna, men vet du hvordan marihønelarvene ser ut? Marihønelarver spiser mengder av bladlus, til frokost, middag og kveldsmat.

Med den nye appen Nyttodjur fra Jordbruksverket i Sverige, kan du lett sjekke hvem du står overfor i hagen eller i åkeren. Hele 11 ulike grupper av nyttedyr, som marihøner, gulløyer, blomsterfluer, jordløpere og mange andre, blir beskrevet med bilder og tekst.

Lag gode hjem

Appen forteller også hva du kan gjøre for å legge godt til rette for at de ulike nyttedyrene skal trives enda bedre i hagen eller åkeren din. Vi vet at økologisk dyrking øker det biologiske mangfoldet, både i åkeren og i omgivelsene. Når du kjenner nyttedyrene og vet hva de trenger, kan du legge spesielt til rette for dem. Da får du flere av dem og de vil kunne gjøre jobben enda bedre.

Dermed blir det færre skadedyr som spiser av avlingen din.

Appen kan lastes ned gratis, du finner linker på Jordbruksverket

Annonsører

Samarbeidspartnere