Økomatpris til Aalan gård

Nordnorsk økomatpris for 2013 er i dag blitt tildelt Tove og Knut Åland. De får prisen for sin mangeårige og kreative innsats for å fremme utviklingen av økologisk matproduksjon i landsdelen. Oikos gratulerer!

Nordnorsk økomatpris er i dag delt ut for første gang. Prisen for 2013 gikk til Aalan gård og Tove og Knut Åland, for deres store pionerinnsats for utviklingen av økologisk matproduksjon i landsdelen.

Kreativt

I over tjue år har Tove og Knut Åland drevet allsidig økologisk produksjon på hele gården som ligger på Vestvågøy i Lofoten. Urtehagen ble dyrket økologisk helt fra de overtok Aalan gård etter Knut sine foreldre i 1981.

Med stor arbeidsglede og kreativitet har Knut og Tove Åland bygget opp gården, som er et bureisingsbruk fra 1951.

Hele familien i arbeid

Gården er i dag en familiebedrift der flere familiemedlemmer er aktive i drifta.

200 geiter gir grunnlaget for osteproduksjonen, men også urtehagen på 1,3 mål er en sentral del av gårdens produksjon.

I dag har gården eget ysteri der de geitmelka blir til brunost, hvitoster, blå– og gråmuggost, ferskoster, gomme og fetaost.

Skal ikke gjenbrukes!

Ost, urter og opplevelser

Noen sauer, ei ku, en hest og en kjælegris gir hver sine viktige bidrag til at gården kan markedsføre totalopplevelser for sine gjester. Flere godt merkede turstier styrker også mulighetene for opplevelser i det flotte landskapet.

Folkene på gården kombinerer produksjonene urter, ost og opplevelser. Du kan delta på urtekurs og urtevandringer, og gårdens folk tar imot både lokale gjester og turister.

Alle kan få servering i gårdens kafé og handle Aalan-oster, urtekrydder, -teer og andre urteprodukteri gårdsbutikken. Ostene kan også kjøpes i mange butikker i Lofoten og i flere større byer.

Premierte produkter

Tove og Knut Åland har lagt ned stor arbeidsinnsats og har frambrakt mange førsteklasses produkter.

De vant gull i Landsutstillingen for gardsost i 2005, for sin Geitgomme frå Lofoten, og de fikk nok en gullmedalje i 2011 for Lofotost med tyttebær. I 2002 vant de BU-prisen i Nordland, og i høst ble de utpekt til Lofoten matambassadør 2013.

Første pris

Det er første gang at Fylkesmennene i Nord-Norge deler ut Nordnorsk økomatpris. Formålet er å synliggjøre økologisk mat fra landsdelen. I statuttene heter det at prisen skal gå til en person, organisasjon eller virksomhet som har gjort en spesiell innsats for å fremme produksjon eller bruk av økologisk mat i eller fra landsdelen.

Prisen på 20 000 kr ble overrakt av Fylkesmann  Hill-Marta Solberg i Nordland, under Økokonferanse 2013: 20.-21. november i Bodø.

Oikos og Faggruppe Urter gratulerer med en velfortjent pris!

Annonsører

Samarbeidspartnere