Påskelammet - økologisk eller konvensjonelt?

Lammekjøtt er populær mat i påskehøytiden, og i butikkene kan vi velge mellom økologisk eller «vanlig» lam. Men hva er egentlig forskjellen? spør Matportalen og Bioforsk svarer. Det er først og fremst innen fôrproduksjonen og dyrevelferd at økologisk og konvensjonell lammeproduksjon skiller seg fra hverandre.

 

 

Den økologiske sauflokken på bildet har bosatt seg i Skaun.

 

 

 

- Det aller viktigste som må etterfølges innen økologisk produksjon er at all fôrproduksjon skal være uten kunstgjødsel og sprøytemidler. Dyrene skal i størst mulig grad klare seg med gårdens lokale og fornybare ressurser. Det er også et større arealkrav enn i konvensjonell produksjon, som medfører visse ekstra bygningskrav, sier forsker ved Bioforsk, Lise Grøva.

 

 

 

Bygningskravet består blant annet i at små lam skal ha tilgang til tett liggeunderlag med tilfredsstillende, varmetekniske egenskaper, og både lam og voksne sauer skal ha tilgang til en komfortabel, tørr og trekkfri liggeplass. Grøva forteller også at det er eksplisitt uttrykt at målet er å sikre god dyrehelse gjennom å forebygge sjukdom heller enn rutinemessig behandling med medisiner, skriver matportalen.no.

 

 Les hele den informative artikkelen hos Matportalen

Annonsører

Samarbeidspartnere