Rekordhøst av økoepler i Hardanger

Mengden økoepler fra Hardanger er nesten firedoblet fra i fjor. Standardstore epler er greie å få pakket og solgt som økologiske, men både små og store epler møter utfordringer i salgssystemet.

Hardanger Fjordfrukt, som er det største fruktpakkeriet i landet, har i år fått inn over 40 tonn økologiske epler. Det er fire ganger så mye som i fjor, skriver Fylkesmannen i Hordaland i en nyhetsmelding.

For små og for store

Etter den gode sommeren, er fruktkvaliteten også svært god, med stor andel av førsteklasses søte og saftige epler.

Etterspørselen etter økologisk frukt og bær har økt sterkt siden i fjor, og standardpakningene med fire og seks økoepler går unna til butikkene.

Men den frukta som er for små eller for store for standardpakningene, har vanskeligere for å komme gjennom omsetningsnåløyet.

«Barne-frukt»

– Både små og store økoepler burde det også gå an å få solgt som økologiske, sier prosjektmedarbeider Gunnhild Jaastad i Foregangsfylke økologisk frukt og bær til oikos.no. Foregangsfylket vil jobbe mer med produktutvikling og de utfordringene som økofrukta møter i markedet.

– For eksempel er det fint for barn å få epler som ikke er så store, mener Jaastad. – Så klarer de å spise opp hele. Og de store eplene er fine å dele opp i porsjonsbiter. Dette må kunne løses.

Spør etter løsvekt

Oikos får stadig henvendelser fra forbrukere med spørsmål om hvorfor det ikke går an å få kjøpt økoepler enkeltvis. Ofte blir Ø-merkingen brukt som unnskyldning for all emballasjen, men når det gjelder epler holder ikke den forklaringen.

– Det er ikke noe problem å enkeltmerke de eplene som ikke passer i standardpakningene, forteller Jaastad, – men skal omsetningsleddet ville ta det inn, må kundene spørre etter dem i butikkene og kjøpe dem når de er der.

Økofrukt øker

– I år var det en del arealer med nye epletrær i Hardanger som bar økofrukt for første gang i år, kan Jaastad fortelle.

– Flere av de andre økofruktdistriktene ligger også i startgropa, med nyplantinger som gror seg til, og både Sogn, Telemark og Østfold har nyplanta arealer som vil komme i bæring de nærmeste årene. Da vil enda mer norsk økologisk frukt komme på markedet.  Vi må derfor stå på nå og finne gode løsninger for å få den norske økofrukta helt fram til de kundene som kjøper økologiske varer.

Plommesuksess

– I sommer har også et bra volum med norske økologiske plommer kommet ut på markedet som økologiske, og produsentene har fått god pris for den flotte kvaliteten. Her har fruktlagrene og grossistene gjort en solid innsats og fulgt godt opp, forteller Jaastad.

– Vi i Foregangsfylke økologisk frukt og bær har allerede et godt samarbeide med omsetningsleddene, så vi har tro på at vi gjennom felles anstrengelser også skal klare å få en større andel av økoeplene ut til de kundene som gjerne vil ha økologisk frukt uansett størrelse, avslutter Jaastad optimistisk.

Instruksjonsvideo

Foregangsfylke økologisk frukt og bær har laget en 6-minutters video om produksjon og håndtering av økoepler fra høsting i Hardanger til kunden kan sette tennene i søte og saftige økoepler fra Hardanger.

Du finner videoen på Youtube HER

Annonsører

Samarbeidspartnere