Det søte liv

27.03.2012

Svinger du av E6 ved Minnesund bru og kjører inn og opp i skogen finner du idylliske og honningduftende Røislien. Her deler millioner av bier adresse med to entusiastiske birøktere.På Røislien gård har ekteparet Juul Melvold og Ingegärd Øien gjort birøkt til en livsstil og et virke de ikke har tenkt å pensjonere seg fra med det første. I 1993 kjøpte ekteparet det 150 år gamle småbruket ved Mjøsa, og forlot tilværelsen som sveiser på Strømmen og valthornist i operaorkesteret. Allerede året etter var de første kubene på plass. I dag produseres det honning i stor skala på Røisilien gård.

– Bier er utrolig fascinerende, forteller Juul. – De "snakker" sammen. Når en speider finner en god nektarkilde flyr den inn i kuben og danser. Den vrikker på rumpa og forklarer i hvilken retning og hvor langt samlerbiene må fly. De har rett og slett et innebygd GPS-system, smiler han.

Det blir gjerne 12 timers arbeidsdager på Juul og Ingegärd, men det har på ingen måte bremset interessen. Ofte bruker de ferien til å studere birøkt i andre land.
– Vet du, i New Zealand er parlamentet bygd som en bikube, sier Juul entusiastisk. Landet bruker mest honning i verden, hele 2 kilo per innbygger per år. Nordmenn bunner listen med kun 300 gram per innbygger. – Tenk det, honning som er proppet med antioksidanter, vitaminer og mineraler – Sååå sunt!
En skje med rund, herlig sommerhonning glir lett ned og smører systemet. Sunt sukker vi kan nyte med god samvittighet.

Driften her på småbruket har alltid vært økologisk. I motsetning til mange andre land, brukes det generelt ikke antibiotika og giftstoffer til å bekjempe sykdommer og midd på bier her til lands. Dette gjør det enklere for norske birøktere å gå over til hel-økologisk honningproduksjon. I distriktet er de mange som gjør det på denne måten. De er begunstiget med mye villbringebær i området. Det liker biene.
Røisliens sommerhonning er fra bikuber som settes ut på Trysil og i Femundsmarka.

Ved siden av honningproduksjon driver Ingegärd også avl på dronninger, først og fremst til eget behov. Bisamfunn er alltid mest produktive med unge dronninger. – Dronningen kan legge hele 3000 egg om dagen, forteller Ingegärd. Avlen har utviklet seg til en liten bigeskjeft, hele åtte dronninger ble hentet da vi var på besøk.

honnning i utvalg 47
Birøkter Juul Melvold

I bikuben er det kvinnene, altså dronningen og arbeiderbiene, som bestemmer. De kvinnelige biene endrer roller gjennom livet, fra amme- og pussebier, via vakt- og byggebier til speide- eller samlebier. Dronene, hannbiene, hvis oppgave utelukkende er å befrukte dronningen, blir kastet på dør før vinteren kommer. Til våren kan dronningen produsere nye droner, for hun bestemmer selv om eggene skal være han- eller hunkjønn. Mister bikuben derimot sin dronning, blir biene desperate etter å skaffe seg en ny som utskiller den spesielle duften som gir biene mening med livet. Da fostrer de raskt opp en larve på dronninggelé.
– Hører du hvordan det brummer, spør Ingegärd, og peker på en av bikubene. Den inneholder nærmere 60 000 bier.

De driftige birøkterne produserer ikke bare ren honning. Det går gjetord om husets honningkake, og honningsennepen er en bestselger. Disse og en rekke andre produkter selges blant annet på Bondens Marked hele året.

Deilige honningoppskrifter

Røisliens honningkake
Stekte rotgrønnsaker med varm honningdressing

 

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører