Høns i hagan

17.03.2014

Vi har hørt på Lars Sponheim. Det er mange år siden han lovet at regjeringen ville gjøre alt den kunne for å tilfredsstille behovene til de egghungrige. Hver mann burde ha sin egen høne, sa landbruksministeren fra Stortingets talerstol, til stor latter fra de andre representantene og fra folket forøvrig.

I vår families middels store hage på Oslo øst har vi holdt høner i et snaut år nå. I den mørkeste tiden verpet de lite, og de var mye inne da snøen lavet ned og det var kaldt. De tåler ned mot minus 20 før kammen fryser, men vår, sommer og høst er definitivt hønenes favorittårstider. Vi anskaffet ni kyllinger, de fleste av sorten Skånsk blomme. Vakre hønsedyr, spraglete og med individuelle trekk. Tre viste seg etterhvert å være haner. Det er like greit å være åpen om det, hanehold i villastrøk krever velvillige naboer. Er naboenes entusiasme heller laber er det like greit å lage frikassé av hanen, og satse på eggprodusentene alene. Vi fikk ordnet med én frivillig haneomplassering til Geitmyra matkultursenter, én ufrivillig til venner på Sørlandet (“Her er vår gave, finn fram øks og gryte eller bygg hønsehus”). Den tredje ble søndagsmiddag hos oss.

Ei frisk høne legger 5-6 egg i uka, men med en liten pause når det er kaldt og mørkt. Noen høHøner (holt gård)nsearter er mer tilbøyelige til å legge seg klukk enn andre, det kommer ann på i hvilken grad de har beholdt sine opprinnelige instinkter. Å ligge klukk handler om å legge seg til for å ruge på eggene, og det kan høner gjøre enten det finnes hane i gården eller ei. Problemet kan være at klukkhøner gjerne spiser lite eller ingenting, og det kan ta uker før de gir opp prosjektet sitt. De trenger derfor litt ekstra oppmerksomhet i denne fasen. Høner spiser det meste, både kjøtt, fisk, frukt, frø og grønnsaker. Du vil kunne holde dem i din egen hage med svært enkle midler. Å la dem gå rundt og beite på vassarv – også kalt hønsegress, skvallerkål og andre vekster – er supert i den grønne årstiden. De tar gjerne snegler også. Dessuten legger de igjen visittkort som er bra for plen og planter. Det er nok vanskelig å gi hønene et komplett kosthold uten tilleggsfôr. Gode furasjeforretninger selger økologisk hønsefôr. Der får du også halm eller høy, og utstyr som varmelamper og enkle vannings- og fôrautomater. Eggleggende høner trenger tilførsel av kalk, så i tillegg til fôr må du sørge for at hønene har tilgang til skjellsand. Dette er skall fra muslinger og snegler (nesten rent kalsiumkarbonat), blandet med noe organisk materiale.

Å operere en hønsegård uten hane går fint, men helst med færre enn 10 individer. Hønsedyr etablerer et velfungerende rangsystem, og du kan ofte skille ut alfahøna på at hun har større og rødere kam. Dersom flokken viser seg å ha en utpreget hakkekylling, en som blir plaget av de andre ved å for eksempel bli avvist ved fôrfatet, må du noen ganger ta denne ut av flokken. Stakkaren vil kanskje mangle en del fjær og være mager, men dersom den er frisk ellers, synes jeg i det minste den fortjener den æren at du koker kraft på den. Å gjøre det daglige stellet av hønsehus og luftegård tar nesten ikke lenger tid enn det tar å koke et hardkokt egg. Dyrene trenger mat og vann daglig, samt at du én gang i uka fjerner ekskrementer og supplerer med høy, halm eller sagflis inne i hønsehuset. Vil du stå deg økonomisk bør du nok ha en liten flokk.

Her er vårt regnestykke: Vi sanker omtrent seks six packs med egg i uka. Investeringen ligger i et funksjonelt og godt hønsehus og en trygg luftegård. Vårt anlegg; 2 kvm hus og 9 kvm gård, kostet til sammen omtrent 10 000 kroner, veggisolasjon og tak over hønsegården inkludert. I tillegg har vi investert i enkelt, men nødvendig utstyr; varmelampe, vannbøtte i metall og fôr- automat i plast. For å holde vannbøtta frostfri har jeg lagt inn en frostvaktkabel, en slik som man holder vannrør frostfrie med. Alt dette gir oss litt dyre egg de første par årene, men skulle vi kjøpe seks pakker egg i uka, ville det koste oss omtrent 8 400 kroner i året. Økologiske egg har en snittpris på 27 kroner per pakke i vanlige butikker. (Ja, vi spiser mye egg, baker og koser oss. Dessuten er hjemmelagte egg et fint byttemiddel og populær gave.) Innkjøpt fôr, skjellsand og høy/halm beløper seg til omtrent 1 500 kroner per år for våre seks høner, og da regner vi ikke med alt husholdningsavfallet de tar seg av. Litt røft kan vi da si at hønsehus med innbo er nedbetalt i løpet av to år.

Vi bærer nesten ingen grønne poser til søppelkassen lenger. Hønene spiser det meste, resten blir kompost. En lur måte å håndtere dette på er å benytte en vanlig kompostkvern. De med kniv fungerer best. Du bare kverner dagens beholdning av matavfall i en plastbakk, setter den inn til hønene, og når de har forsynt seg kan du slenge resten i kald- eller varmkompost. Her legger du også høy eller halm fra gård og hus, og det setter god fart på komposteringen fordi det inneholder hønsemøkk. Du bør unngå å gi høner ukokt potet eller potetskall, men ellers vet de godt å sortere selv. Privat hønsehold, også i bystrøk, er i ferd med å bli svært populært igjen. Det kan du se av mengden blogger og lokale hagefjørfelag. Gjør du et nettsøk på engelsk, vil du få fram myriader av nettsteder og spennende blogger, og tilfanget av informasjon er nærmest uendelig. Vi sier; i hvert fall annen hver av oss som kan burde holde høner! Det er lurt å finne noen avløsere, en grei nabo, venn eller noen i familien som mot noen lekre egg vil være støttekontakt. Jo mer oppmerksomhet de får, desto tammere og gladere blir de.

Her kan du lese og lære mer:
fuglepraten.no
kitchen-garden-hens.co.uk
urbanchickens.org
backyardchickens.com

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører