De gamle er eldst

17.04.2012

En god støpejerngryte og stekepanne hører hjemme på et hvert kjøkken. Den kan gjerne gå i arv, kjøpes hos en brukthandler eller stå på ønskelisten. Behandler du den pent varer den nesten evig.

I eksplosjonen av lekre gryter og panner i nye materialer må vi ikke glemme den gamle sliteren i støpejern. Den er best i test når det gjelder bruning og steking av kjøtt. Vi bruker jerngryter og panner til det aller meste; koke supper, lage pepperkakedeig, den er uunværelig til langsomkoking, ideell til små steiker – dessuten får du i deg litt jern – og det trenger vi.

En panne eller gryte i støpejern holder på varmen i lang tid. Dette skyldes mikrostrukturen i støpejernet, bitte små krystaller og grafittflak som sørger for jevn varmefordeling. Disse krystallene og flakene utvider seg og trekker seg sammen når de varmes opp, og fettet som brukes absorberes i jernets porer. Slik danner det en isolasjon mellom maten og jernet, og stekt mat får en fin stekeskorpe.

Jerngryter passer alle komfyrer, også induksjon. Grytene har lang levetid, nye gryter kommer faktisk med livstidsgaranti! Å servere mat rett fra jerngryta er det klasse over.

Vask gryter og panner godt med varmt vann snarest mulig etter bruk, men aldri i oppvaskmaskinen for de skal nødig vaskes med såpe. Når de er rene, sett dem jevnlig inn med matolje og la dette trekke seg inn ved å varme gryten eller pannen litt på platen før du setter den bort. Når du har vasket dem, la de også tørke litt på platen før de settes bort. Da ruster de ikke.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører